28.7.09

Rižoto od cikle

Evo jedna pomalo neobična poslastica. Ovakav rižoto je spremala moja mama često dok sam bila mala. S obzirom da se ovaj rižoto može raditi samo sa svježom ciklom, neka nova vremena (čitaj nedostatak vremena, budući da si cijeli dan na poslu) dovela su neminovno do toga da se zimnica više nije radila nego kupovala.. Tako da je prošlo puno vremena od kad sam zadnji puta jela ovaj rižoto. Ali tu je uskočila sada moja draga bakica , koja ima 85 godina , i još uvijek puno puno volje za životom, i sva mi je jadna uzrujana zbog silnih tih nameta koje nam sprema naša Vlada, tako da je ona odlučila skrenuti misli izradom zimnice. Ostavila mi je par kuhanih cikli, za slučaj da poželim napraviti rižoto. Prvo sam sitno izrezala glavicu crvenog luka i popržila ga na ulju. Dodala sam 1 šalicu (2 dcl) integralne riže i prvo malo prodinstala. Zatim sam zalila rižu sa tri šalice goveđe juhe (može bilo koja, tu sam imala skuhanu, ili od kocke napravite juhicu) i pustila da se skuha gotovo do kraja. Pred kraj sam dodala ciklu. Ja sam je narezala jer tako volim , a može se i izribati i pustila još malo dinstati da se svi okusi spoje. Posolila, popaprila, dodala žličicu margarina i gotovo.. Mmmm, prvi zalogaj me vratio u dane djetinjstva...Sretne, bezbrižne i bez ikakvog pojma o terminima RECESIJA I KRIZA .. Dobar tek :)

4 komentara:

  1. moram priznati da još nisam nikad jela ciklu u bilo kojem drugom obliku osim kao ukiseljenu zimnicu...a sve više u zadnje vrijeme nailazim na ovakve recepte koji me stvarno mame...mogla bih se uskoro upustiti u spremanje ovako nečega :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja radim rižoto s ciklom na sličan način, nisam ljubitelj cikle, ali ovakvi recepti mi se sviđaju:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Za mene nesto novo,verujem da je super ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  4. rizoti su kod nas kuci bar jedan put tjedno na jelovniku. ovo nikad nisam provala, ali sigurno hocu! super recept i super izgleda!

    OdgovoriIzbriši