31.10.09

Domaći integralni kruh

Kod nas se kruh jede u jako malim količinama. Eventualno za vikend za doručak i to je to.
Svi pričaju kako su tamni pekarski kruhovi prevara i nekvalitetni, ali ja jednostavno ne volim okus bijelog kruha i nikada ga ne kupujem. Sa otvaranjem silnih shopping centara i hipermarketa , većina kruha se prodaje tako da si ga uzmete sami i kruh je zapakiran u vrećice i sa deklaracijom. Koju ja nikada nisam pročitala. Do neki dan. I skoro opala u nesvjest. Žao mi je što to nisam slikala, ali po sjećanju (radilo se o raženom kruhu naziva tipa BAKIN ili sl, aha baka moš misliti :)) :
  • E čuda - barem 4-5 komada
  • umjetna bojila
  • šećeri...

Samo sam ga vratila nazad na policu i odlučila sama doma ispeći kruh. Bijeli kruh često pečemo doma, ali integralne još nisam. Kupila sam pšenično integralno brašno sa cijelim zrnom (ne piše koji je tip brašna na omotu) , zavrnula rukave i krenula. Radila sam ga na najednostavniji mogući način , pomiješala brašno sa germom i soli, dodavala tople vode dok nisam dobila kompaktno tijesto. Ostavila sam ga da se diže sat vremena, oblikovala i pustila oblikovanog još pola sata da odstoji. Peče se malo duže od bijelog kruha , otprilike 45 minuta na cca 190 C. Moram malo bolje proučiti na kojim temperaturama peči tamne kruhove, ali za prvi puta je rezultat bio zadovoljavajući. I kruh je izdržao 4 dana i još uvijek bio ukusan.

Od sad ako idem u dućan kupujem bijeli kruh, ma koliko ga ne voljela.. Mislim da je najmanja šansa sa aditive u njemu..

Broj komentara: 11:

  1. Beautiful, I love home made bread!
    Happy Halloween! :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super si ga napravila , i ja više volim tamne , integralne,pa tzv.bučin sa onim bučinim sjemenkama..prefin bude..Nisam nikad čitala deklaracije na kruhu,iako na svemu ostalom obavezno rok trajanja itd..Ali pitam se u čemu nema aditiva,ima u svemu...sva ona mala E10,E20 ili 36 ...sve su to aditivi koji nikako nisu zdravi ali su prošli provjeru i prodaju se.Nedavno mi je susjeda baš jer imam male klince donijela jedan papir na kojem je točno pisalo koji od tih E su kancerogeni (posebno)..tipa gumeni bomboni , pa oni rakovi štapići , pa neki umaci...itd..dalo bi se o tome puno pričati...

    OdgovoriIzbriši
  3. Njemacka je zemlja kruhova i peciva, ali sam se razovarala kada sam cula da poznate crne kruhove (ali bas jako tamne/tamno smedje) zapravo boje, a ne da je to posljedica silnih neljustenih zitarica u brasnu:( Od tada jedem samo bijele koje i onako vise volim!

    OdgovoriIzbriši
  4. tvoj izgleda odlicno, a i svidja mi se sto moze tako dugo stajati, inace kad pecem kruh drugi dan nije vise za nista:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Kad vidiš kruh koji je duboke tamne smeđe boje, a tekstura mu je lagana i prozračana možeš biti 100% sigurna da se radi o farbanaom kruhu. Naime kruh koji je pun cijelovitih žitarica je vlažan, težak i pomalo kiselkastog okusa. :)
    Naravno najbolje ga je raditi doma, onda si siguran što jedeš. Nažalosto nemam vremena svaki dan peći kruh ali i mi ga vrlo malo jedemo pa se držimo bijelog ili Mavrovićevog.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. nema ništa bolje od domaćeg kruha... da imam vremena i da si mogu priuštiti ogromne račune za struju, pravila bih ga svaki dan... tvoj mi izgleda ljepše od bilokojeg iz pekare :)

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Nina- thank you!

    @ Nada- ma da sve je puno aditiva. Pojma nemamo što jedemo. I ja sam dobila tu listu.. Trudim se jesti koliko toliko normalno i zdravo. Kad stignem :)

    @ Merlose- u Njemačkoj sam jela finih kruhova.. Super je kad voliš bijeli, onda nisi u problemima :)

    @ Jasenka- da , bijeli je drugi dan za niš. Samo za pohanje :)

    @ Andrea- hvala. Vidiš to nisam znala. Mislim da ću od sad kupovati samo mavrovića.

    @ Vera- hvala

    @ Josipa- baš sam se nasmija. Živa istina. Ajd još te račune bi nekako i prožvakala, ali vremena ni za lijek :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim domaće kruhove a pogotovo integralne. Najljepše je to šta mogu stajati par dana a da ne izgube okus i svježinu. Tvoj kruh izgleda fino.

    OdgovoriIzbriši
  9. ja bih vas zamolila da mi kazete sta je to GERMA?

    OdgovoriIzbriši