- E čuda - barem 4-5 komada
- umjetna bojila
- šećeri...
Samo sam ga vratila nazad na policu i odlučila sama doma ispeći kruh. Bijeli kruh često pečemo doma, ali integralne još nisam. Kupila sam pšenično integralno brašno sa cijelim zrnom (ne piše koji je tip brašna na omotu) , zavrnula rukave i krenula. Radila sam ga na najednostavniji mogući način , pomiješala brašno sa germom i soli, dodavala tople vode dok nisam dobila kompaktno tijesto. Ostavila sam ga da se diže sat vremena, oblikovala i pustila oblikovanog još pola sata da odstoji. Peče se malo duže od bijelog kruha , otprilike 45 minuta na cca 190 C. Moram malo bolje proučiti na kojim temperaturama peči tamne kruhove, ali za prvi puta je rezultat bio zadovoljavajući. I kruh je izdržao 4 dana i još uvijek bio ukusan.
Od sad ako idem u dućan kupujem bijeli kruh, ma koliko ga ne voljela.. Mislim da je najmanja šansa sa aditive u njemu..
Beautiful, I love home made bread!
OdgovoriIzbrišiHappy Halloween! :)))
Super si ga napravila , i ja više volim tamne , integralne,pa tzv.bučin sa onim bučinim sjemenkama..prefin bude..Nisam nikad čitala deklaracije na kruhu,iako na svemu ostalom obavezno rok trajanja itd..Ali pitam se u čemu nema aditiva,ima u svemu...sva ona mala E10,E20 ili 36 ...sve su to aditivi koji nikako nisu zdravi ali su prošli provjeru i prodaju se.Nedavno mi je susjeda baš jer imam male klince donijela jedan papir na kojem je točno pisalo koji od tih E su kancerogeni (posebno)..tipa gumeni bomboni , pa oni rakovi štapići , pa neki umaci...itd..dalo bi se o tome puno pričati...
OdgovoriIzbrišiNjemacka je zemlja kruhova i peciva, ali sam se razovarala kada sam cula da poznate crne kruhove (ali bas jako tamne/tamno smedje) zapravo boje, a ne da je to posljedica silnih neljustenih zitarica u brasnu:( Od tada jedem samo bijele koje i onako vise volim!
OdgovoriIzbrišitvoj izgleda odlicno, a i svidja mi se sto moze tako dugo stajati, inace kad pecem kruh drugi dan nije vise za nista:))
OdgovoriIzbrišiKad vidiš kruh koji je duboke tamne smeđe boje, a tekstura mu je lagana i prozračana možeš biti 100% sigurna da se radi o farbanaom kruhu. Naime kruh koji je pun cijelovitih žitarica je vlažan, težak i pomalo kiselkastog okusa. :)
OdgovoriIzbrišiNaravno najbolje ga je raditi doma, onda si siguran što jedeš. Nažalosto nemam vremena svaki dan peći kruh ali i mi ga vrlo malo jedemo pa se držimo bijelog ili Mavrovićevog.:)
Super izgleda!
OdgovoriIzbrišinema ništa bolje od domaćeg kruha... da imam vremena i da si mogu priuštiti ogromne račune za struju, pravila bih ga svaki dan... tvoj mi izgleda ljepše od bilokojeg iz pekare :)
OdgovoriIzbriši@ Nina- thank you!
OdgovoriIzbriši@ Nada- ma da sve je puno aditiva. Pojma nemamo što jedemo. I ja sam dobila tu listu.. Trudim se jesti koliko toliko normalno i zdravo. Kad stignem :)
@ Merlose- u Njemačkoj sam jela finih kruhova.. Super je kad voliš bijeli, onda nisi u problemima :)
@ Jasenka- da , bijeli je drugi dan za niš. Samo za pohanje :)
@ Andrea- hvala. Vidiš to nisam znala. Mislim da ću od sad kupovati samo mavrovića.
@ Vera- hvala
@ Josipa- baš sam se nasmija. Živa istina. Ajd još te račune bi nekako i prožvakala, ali vremena ni za lijek :)
Volim domaće kruhove a pogotovo integralne. Najljepše je to šta mogu stajati par dana a da ne izgube okus i svježinu. Tvoj kruh izgleda fino.
OdgovoriIzbrišija bih vas zamolila da mi kazete sta je to GERMA?
OdgovoriIzbrišigerma=kvasac
OdgovoriIzbriši