30.11.09

Fritule

Ne znam kako vi organizrate svoje recepte, ali ja sam po tome pitanju stvarno totalno nemarna. Inače sam malo možda i prepedantna i na poslu mi svi papiri stoje pod pravim kutem i na svom mjestu, isto tako i u kući , svaka stvar ima točno svoje mjesto.
Ali recepti, jao jao.. Nađem ih na Internetu ili u nekom časopisu, istrgnem , isprintam i onda sve trpam u jednu mapu. Bez reda i poretka..
Jedan od tih jadnih sirotih nerazvrstanih recepata , čeka već dugo da ga napravim. Istrgnut je iz Glorije, gost kuhar je bio Oliver Dragojević.. Fritule inače volim i nisam ih nikada do sada radila , a ovaj recept je stvarno jednostavan..
Sastojci:
  • 1 jogurt;
  • 1 jaje;
  • 2 žlice šećera;
  • 9 žlica brašna;
  • 1/2 praška za pecivo;
  • malo rakije;
  • vanili šećer

Zamijesiti tijesto je bilo lako.. Ali pečenje.. Joj tu sam se namučila. Gledala sam mamu 100 puta kako ih radi, ali ništa nije palilo..Izgleda jednostavno, zagrij ulje i peci dok ne isplivaju sa obadvije strane.. Heh...Grabila jednom, gurala drugom žlicom.. I dobila sam puno puno fritulica koje su izgledale kao mali elijeni :))) . Imali su rogiće, repiće.. Strašno. Ovo što je na slici je tih par koje su imale kakav takav normalan oblik :).

Okus je bio dobar, ali pomagajte kako da ih pečem.

Broj komentara: 19:

  1. Nikad nisam radila fritule pa ti ne mogu dati savjet. Ali meni skroz lijepo izgledaju! Što se tiče nereda medju receptima, tako je i kod mene. :(

    OdgovoriIzbriši
  2. bellissimi, meraviglio e soffici
    Complimenti

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim fritule, ali ih nikad nisam radila. Ove na slici izgledaju njam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Fritule volim ali ih ne radim. Kada vidim ove dalmatinke kako ih lako rade..., nekako tijesto stave u ruku i drugom rukom i žlicom samo ubacuju u masnoću... mislim da sam nespretna za to. A o receptima ...to je moj kreativni nered i znam uvijek gdje je što...a da to neko vidi bilo bi me sram reći da je moje!

    OdgovoriIzbriši
  5. ma to je odlično, baš lijepo izgledaju, a vjerujem da su i jako fine

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme naprosto ih obožavam , a zavolila sam ih gdje drugdje nego na moru , obično uvečer u šetnji, ljeti, uz rivu..Prvi put sam ih probala sjećam se u Umagu prije doosta godina...rijetko ih sama radim , jednom sam probala...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja mislim da sam čak i pokušala jednom ili dvaput, napraviti nešto fritulama nalik, ali isto baš nije bilo nešto pretjerano uspješno.
    Kod mene su fritule stvar trenutka, ako se sve posloži može se dogoditi da mi izvanredno gode, ali na pitanje, volim li ih, reći ću da baš i ne.....

    OdgovoriIzbriši
  8. ne znam sto im fali, izgledaju bas dobro, odnosno odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odmah ću ti reći kao osoba koja je odrasla na fritulama da one i moraju imati repiće. :) Ako su savršeno okrugle meni izgledaju industrijski i nije mi to to. Inače tijesto se nekako šakom stišće na žlicu pa u ulje. Ne znam kako bi ti to drugačije objasnila. :)
    Možeš biti zadovoljna svojim fritulama, lijepe su. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nemam iskustva s fritulama, tvoje lijepo izgledaju.
    Moja zbirka recepata je totalno neorganizirana, najveći problem mi je s onima istrgnutim iz časopisa: nastojim recepte slagatu u fascikle za "slano" i za "slatko" - a što kad je na istoj stranici više slatkih i slanih recepata??? A budući da sam već nekoliko registara napunila receptima - koliko mi samo treba da to sve prelistam kad tražim neki recept.
    Imam i hrpu časopisa koje uopće ne znam kako bih posložila, u njima ima dobrih recepata, ali ja uglavnom zaboravim na njih, a i kad se sjetim nekog recepta, morala bih prelistati sve časopise koje imam, da nađem taj određeni recept.

    OdgovoriIzbriši
  11. bas lepo izgledaju.Najbolje su ovako domaće!

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala cure.
    Morati ću svejedno mamu pitati kako ona to točno stisne pa da su sve lijepe :)

    OdgovoriIzbriši
  13. I meni izgledaju super, nista ne bi menjala :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja mislim da i trebaju imati te rogiće i repiće i da fritulice i nisu savršene loptice. Barem sam ih takvim viđala u kuharicama. Fritule su ti dakle savršeno uspjele. Ako su finog okusa izgledu im ništa ne nedostaje.
    Inače volim ovakvu hranu, slatko, prženo....

    OdgovoriIzbriši
  15. Meni ove fritule odlučno izgledaju, ne razumijem zašto misliš da ih ne znaš peći, pa ovako se peče i moraju biti "raznih oblika". One male okrugle kao loptice mislim da tek rijetki znaju tako napraviti i nije nužno da baš takve budu. Moja sestra već dugo i dosta često radi fritule (recept je skoro isti kao ovaj tvoj) i uvijek su joj otprilike ovakve. Kako vidim nisu ti niti upile puno ulja a to je kod fritula najvažnije. Znači super su ti !!

    OdgovoriIzbriši
  16. obožavam ih! doduše, mi ih zovemo uštipci, ali po sastojcima dođe na isto... mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Fritule kada se rade od dizanog tijesta onda se mogu vaditi kako su ti neke opisale rukom, pa kad stisneš šaku punu tijesta izleti ti loptica na vrhu stisnute šake između kažiprsta i palca, koju onda otkineš i bacaš u ulje. No, za ovaj recept s jogurtom smjesa je prerijetka za tako nešto, pa je bolje to raditi žlicom. Trik je vrlo jednostavan, prije nego počneš vaditi fritule, žlicu kojom ćeš vaditi moraš namočiti u vruće ulje, zatim uzmeš malo smjese koja lijepo okrugla otklizi u ulje :-)

    OdgovoriIzbriši