18.11.09

Moje prve kremšnite

Sanela je nedavno u svojem postu pisala o kremšnitama i kako ih zapravo ne voli. Ja sam prema kremšnitama bila indiferentna sve unazad 2 godine i što se onda točno promijenilo u mojoj glavi nemam pojma :)

Sada gdje god dođem , a da se mogu birati kolači ja ispalim iz prve: JA ĆU KREMŠNITU :)). Valjda nadoknađujem izgubljeno. Samoborske mi nisu dobre, jednostavno mi to nije kolač koji bi se jeo topli. Još nisam našla savršenu, ali blizu tome je mala slastičarnica u mojoj zgradi.

I tako odlučila i ja napraviti domaće kremšnite, rekoh kad ih toliko volim da probam. Pročitala sam tonu recepata po Internetu , koji su svi manje isti, slični...

Na kraju je izbor pao na ovaj recept

Ne znam što mi bi da stavim točno te količine, jer sam dobila puuuuuuunooo smjese. Lisnato sam zamijenila sa običnim biskvitom:

- 4 jaja;

- 4 žlice šećera;

- 4 žlice brašna;

- 1 prašak za pecivo;

- 4 žlice vode

Jaja pjenasto umiješati sa šećerom i vodom , pa polako dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C, cca 25 min.

Za kremu treba staviti kuhati mlijeko i vanili šećer. Bjelanjke treba odvojiti od žumanjak, i zatim žumanjke izmiksati sa šećerom i dodati gustin, brašno i vodu. U kipuće mlijeko lagano se ulijeva smjesa i miješa dok se krema ne zgusne. Kod Andree sam pročitala da bi to trebalo trajati 5 minuta pa sam se držala tog vremena ko pijan plota :). Nakon toga se krema makne sa štednjaka i izmiješaju bjelanjci u snijeg i pažljivo dodaju toploj kremi.

Izlila sam kremu preko biskvita i čekala nestrpljivo ... Šlag na kraju je ispao najlošiji dio ... nije mi se dobro stisnuo, ali su zato kremšnite bile prefine. Velika količina brzo je nestala i već imam narudžbe za nove :)

Broj komentara: 12:

  1. Jako fino izgledaju, uopće me ne čudi što su brzo nestale.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme sad kad ti se svi navuku na kremšnite morat ćeš ih raditi svakih par tjedana. :)
    Ja imam jednog takvog kandidata doma i kad se pitam koji kolač da na pravim odgovor je uvijek - kremšnite. :)
    Odlično su ti ispale, i jako mi se sviđa biskvitna podloga, ja zapravo više volim biskvit od lisnatog. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sieht lecker aus. Schöne grüße aus Hamburg Cami

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro izgledaju ,i okusom su sigurno fine , a što se samoborskih tiče ja ih obožavam.Imam i ja recept za njih na mom blogu i često ih radim, najviše zbog muškog dijela familije..Zgodan tanjurić imaš!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno izgledaju,i ja se već dugo spremam da ih pravim,ali vremena nikada dosta!

    OdgovoriIzbriši
  6. Aspetto favoloso e invitante.
    Complimenti

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam ih nikada sam radila, a obožavam ih! Super su ti ispale.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ jubistacha- hvala :)

    @ andrea- ti si majstorica za kremšnite, skužila sam iz tvog posta sa rođenanskom kremšnita tortom :))

    @ cami- danke .. grusse aus zagreb :)

    @ nada- sa tim samoborskim čini mi se ili ih voliš ili ne :) hvala za tanjuriće. to mi je svadbeni poklon villeroy i boch. čuvam ih ko oko u glavi :)

    @ vera- razumijem za vrijeme.. i meni ga kronično fali

    @ angicoc- grazie mille :)

    @ vali- hvala .. ima vremena .. sigurno će i kod tebe doći na red

    OdgovoriIzbriši
  9. uuu, majstorski napravljene!!! savrsene su!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo sa samoborskim kremšnitama potpisujem od riječi do riječi. Uopće ne razumijem tu pomamu za slatkim nečim kaj ima okus po slatkim jajim. Doslovce se osjeća okus jaja u njima.
    Ja sam pak kao dijete voljela kremšnite, a onda smo se usput negdje razišle. Sad tu i tamo nabasam na neke koje mogu pojesti više od zalogaja, nakon kojeg ustanovim da to nije to.
    Ako ti kažeš da je ovaj recept dobar :), ide u škrinju za isporbati!

    OdgovoriIzbriši
  11. Krema ti je krasno ispala, baš kako treba.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ima nas svakakvih:))) Tvoje baš lijepo izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši