28.10.09

Pokušaj KEY LIME PIE - 1 put :)

Surfajući webom u potrazi za pitama naišla sam na puno slika i recepata key lime pie. S obzirom da volim jako kiselkaste deserte, odmah mi se svidio recept. Ali šipak. Glavni sastojak u svim recpetima je kondenzirano mlijeko.
Obišla ja sve dućane , ali ništa. I onda slučajno u Sparu naišla na mlijeko za kavu, a iza piše KONDENZIRANO SLATKO MLIJEKO.
Eh, ali bojim se da to nije to.. Ipak. Sjećam se tog kondenziranog mlijeka kad sam bila klinka, a sad ga više nigdje nema. Pomagajte cure ako znate gdje bi ga mogla nabaviti.
Recept po kojem sam radila:http://www.joyofbaking.com/KeyLimePie.html.
Nisam nikad nigdje jela , pa ne mogu usporediti, ali meni i gostima (da, ja pametna odlučila to spremiti za goste, a nisam imala ništa drugo) je bilo fino. Samo što se nije dalo rezati.. Pa smo imali kao u dobra stara vremena pladanj na stolu i svi udri sa žlicama :)).
Htjela bi opet napraviti, ali mislim da se nije stisla baš zbog mlijeka.. Idem uskoro u Austriju, pa ću kuptiti tamo mlijeko, ali ako netko zna gdje ima u lijepoj našoj, molim za pomoć :)

Broj komentara: 10:

  1. Pa pita ti izgleda super, taman da ju jedete sa slamcicama! Ja znam da se kondenzirano mlijeko mze napraviti (ukuhati punomasno mlijeko, ili jos bolje punomasno i vrhnje + secer) ili ako imas mlijeko u prahu, moze umutiti (prah, staub secer) omjer po ukusu. Pazi da ti ne pozli, mi smo to humanitarno mlijeko u prahu (koje je bilo fuj kao mlijeko) mutili sa secerom i kondenziranog mlijeka mi je bilo preko glave:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam sada procitala recept, i nije greska u kondenziranom mlijeku (to ti je samo zbog 'slatkoce' bitno - ne dodaje se secer, nego je kond. mlijeko dovoljno slatko), nego u duzini pecenja. Znam da kada se pravi creme brulee (sa vrhnjem) da je bitan omjer zumanca/vrhnje i temperatura i duzina 'pecenja'tj. ovdje je sigurno bilo prekratko vrijeme pecenja (samo 10 min.) i vjerojatno niej bilo dovoljno zumanaca u odnosu na kond. mlijeko. Ne smijes peci na previsokoj temp. jer zumanca koaguliraju i fila postane zrnasta. Za creme brulee je temp 85C, a vrijeme ovisi o tome koliki su kalupi...omjer vrhnje/zumanci je 1 l vrhnja za slag, 350 gr zumanaca (ja uvijek stavim vise), 500 gr secera (ja uvijek stavim manje). Pa ako ti se da pokusaj ponovo, sretno!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Imas ovde Godivin recept za domace kondenzovano mleko. Nisam probala, al' sam zapamtila da postoji :)

    Sto se tice kiselkastih pita, ja sam takodje shvatila da sam veliki ljubitelj istih, i napravila sam nesto sto sam nazvala "Bitter Lemon Tart" i bice na blogu uskoro, mislim da bi ti se dopao!

    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  4. obozavam key lime pie, ali ga pravim bez kondenziranog mlijeka. ovajj tvoj izgleda super!

    OdgovoriIzbriši
  5. @ melrose- hvala draga na detaljnim uputama.. budem još malo prosurfala po webu i usporedila recepte..

    @ mamajac- jedva čekam recept :)

    @ jasenka-- imaš neki recept dobar?

    OdgovoriIzbriši
  6. Jasenka,daj link.
    Ja sam na blogu objavila recept za kondenzovano mleko,po receptu Ruza123,odličan je.Koristila sam ga kada sam pravila dulche de leche

    OdgovoriIzbriši
  7. Nažalost, moram ti reći da nigdje u Hrvatskoj ne možeš kupiti kondezirano mlijeko. Nadajmo se da će se i to promjeniti u skoroj budućnosti, a za sad nam preostaje samo odlazak u Austriju.:(
    Nikad nisam probala Key Lime Pie ali mislim da tvoja izgleda izvrsno. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. evo našla i ja neki recept:
    http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=771

    budem si dala malo truda pa napavila doma :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovakve pite već dugo gledam i posvuda sam kod nas tražila kondenzirano mlijeko i nema ga nigdje! Čekat ću da se pojavi i onda krećem!

    OdgovoriIzbriši
  10. ja sam u lidla nasla ugusceno mljeko, mislim da je to isto sta i kondenzirano. gusce je i slade od obicnog mlika.
    a pita izgleda super!!!!!!

    OdgovoriIzbriši