5.10.09

Berba grožđa u Zagorju

Bila sam u berbi u Zagorju.. To je vinograd i podrum od tate od moje prijateljice. Njezin tata svoja vina shvaća vrlo ozbiljno i puno vremena provodi u vinogradu i podrumu brinući se da sve bude pod kontrolom :).
Moram priznati da su vina jako dobra, netipična zagorska. Čak je i osvajao nagrade. Nažalost o samom procesu vam ne mogu reći puno. Ukratko, bere se sorta po sorta, pa se nakon toga odvoji grožđe od peteljki. Sljedeća faza je stavljanje u prešu gdje se istisne tekućina. Slijedi određivanje količine šećera u moštu, pa se dodaje šećera toliko koliko nedostaje da bi se dobilo vino određenog udjela alkohola u sebi. Onda naravno slijedi ležanje u bačvama (danas svi imaju inox bačve) i to je sve što sam zapamtila :)
Najboji dio je bilo druženje i zajednički ručak sa ražnja :)

Broj komentara: 10:

  1. Berba mi je kao detetu bila omiljena.Ja imam porodični vinograd,doduše sada beru radnici,ali nekada kada smo to radili porodično,mama,tata sestra i ja,to je bio pravi užitak.

    OdgovoriIzbriši
  2. In Italia il vino nuovo si stappa l'11 novembre se anche in Croazia e' così ci diamo appuntamento per brindare insieme.
    Brosit

    OdgovoriIzbriši
  3. Ich möchte auch was davon Bitte...

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno! I ja sam bila u trganju (tako Prominci kažu za berbu grožđa) u Oklaju u vinogradu mojih prijatelja Zdenke i Tonija Bandalo! Malo sam slikala pa ću postaviti nekoliko slika na svoj blog. Hvala ti na inspiracijji!

    OdgovoriIzbriši
  5. a gdje si bila u zagorju? ja sam originalno zagorka pa me uvijek takve pojedinosti zanimaju :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ angicock - si, in Croatia si anche stappla il vino nuovo l 11 novembere... e anche una giornata quadno la polizia ha molto lavoro :)))

    @ cami- kein problem, komm nach Kroazien :=)

    @ Snježa- znam za trganje :) tako se kaže i u Istri

    @ Monika- Konjščina- Sušobreg

    OdgovoriIzbriši
  7. kako lijepi kadrovi, sigurno vam je bilo prekrasno... ima nešto posebno u tom procesu od branja grožđda do sazrijevanja vina :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja nikad nisam bila u berbi. :(
    Jako si nam lijepo prezentirala jedan dan u vinogradu ovim fotografijama, hvala ti! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Zagorje je prekrasno, vjerujem da je gušt biti tamo cijeli dan.

    OdgovoriIzbriši