Varaždinske klipiće sam probala prvi puta tijekom studija u Opatiji. Imali smo u zgradi dvije susjede iz Varaždina koje su mi otkrile ovo divno divno jelo. Čim vidim klipiće otvara se kutija divnih sjećanja na bezbrižne studentske dane, kada je najveći problem bio da li će biti novčeka za kavicu i koje pićence navečer :).. Ispiti nas nisu tako jako mučili :)
Evo recepta za klipiće:
- 1/2 kg glatkog brašna;
- 1 dcl ulja;
- 1 vrećica kvasca:
- 3 dcl mlijeka - zagrijanog;
- malo soli
Sve sastojke pomiješati i izraditi glatko tijesto (malo će biti masnije). Prekriti sa krpom i ostaviti 30 minuta da se diže.
Nakon što se digne razvaljati tijesto i izrezati ga u trokute, te zarolati od deblje strane prema špicu trokuta. Poslagati na protvan , na papir za pečenje i ostaviti da se tako dižu još 10-tak minuta. Premazati ih sa žumanjcima i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C 20-25 minuta dok ne dobe lijepu zlatnu boju.
Dobar tek !
Zasto se ovo zove varazdinski klipici? Zato sto su susjede iz Varazdina, ili je to nesto tradicionalno? Ja po slicnom receptu pravim kifle. I istina je suuuuuuuuuuuuuuuper su!
OdgovoriIzbrišiP.S. Pozdrav sa Baltika!!!
OdgovoriIzbrišiPravila sam ih i ja i stvarno su jako ukusni. Ja ih motam na malo drugačiji način, ne iz trokuta nego iz neke, recimo elipse ali rezultat je bitan.
OdgovoriIzbrišiObožavam ih! Nisam ih nikada radila, ali uvijek ih rado gricnem!
OdgovoriIzbrišiVolim varaždinske klipiće a evo sada i recepta da ih probam sama napraviti. Hvala.
OdgovoriIzbrišikako su ti lijepi!!! predivno si ih napravila! jesi mozda studirala hotelijerstvo:)
OdgovoriIzbrišiPrelepi su!
OdgovoriIzbriši@merlose- to je tradicionalni varaždinski specijalitet, zato se tako zove ..
OdgovoriIzbrišips.. bogme si ti daleko :)
@ sweet corner- da, hotelijerstvo :)))
I ja ih volim gricnuti i isto ih nikad nisam radila. Tvoji izgledaju fantastično pa kad se odlučim na pravljenje to će sigurno biti po tvom receptu.
OdgovoriIzbrišiNe znam jesam li ti već komentirala da mi se jako sviđa novi izgled bloga i header koji je presladak! :)
onda se mozda i znamo:))))
OdgovoriIzbrišiklipići su nešto od čega sam narasla :p
OdgovoriIzbrišibaka mi ih je pekla svaki dan, ovaj recept je super, no ja u novije vrijeme radim po nešto malo drugačijem receptu
jedino što oduvijek radim drugačije, ne režem u trokute, slažem hrpice koje razvaljam i motam u klipiće, trokute reže moja baka, no jedno i drugo je OK glavno da su ukusni :)
Svidjaju mi se.Tako si ih perfektno napravila,Svi su podjednaki.
OdgovoriIzbriši@ Andrea- hvala :)
OdgovoriIzbriši@ Nina- ma nije bitan oblik, ionako sve brzo nestane
@ Vera- hvala :
@ Jasenka- kad si ti bila? ja od 1996-2001
isto:))))) uvjerena sam da se znamo barem po vidjenju:)
OdgovoriIzbriši@ Jasenka- ma 100% , iz san marca ili sa društvene ili već sa bilo kojeg divnog opatijskog mjesta :))))
OdgovoriIzbrišikako dugo nisam jela klipiće, ufff...predugo :) a nisam ih nikad ni pravila...mogla bih baš po tvom receptu isprobati...super su!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju...svaka čast,a krpu smo kupile na istom mjestu!
OdgovoriIzbrišihe he, definitivno, jest da mi je sve u magli, zapravo ne sve, nego samo veceri i noci:)))))
OdgovoriIzbrišiMmmm jako lijepo, jednom sam na moru probala ove klipiće i bila sam oduševljena. Naša gazdarica kod koje smo bili smješteni je napravila i odmah sam tražila recept, ali nažalost nikad ih nisam napravila.
OdgovoriIzbriši