7.9.09

Štrudla od višanja sa sladoledom od limuna

Štrudle nisam dugo htjela jesti. Razlog neobjašnjiv i nepoznat :). Moja mama ih oduvijek sprema i bile su uvijek jedna od glavnih nedjeljnih slastica iza ručka (osim za mene razmaženku , za mene samo nešto sa čokoladom).
Vjerovatno se svi sjećate serije TWIN PEAKS. Ja sam je pratila pobožno nedjeljom i stanoviti agent Dale Cooper (čini mi se da se tako zvao) kojeg je glumio Kyle MacLachlan je uvijek u onom mračnom kafiću naručivao kavu i cherry pie. I tad se meni učinilo da bi ta štrudla mogla baš biti dobra he he :))). Tu nedjelju sam tražila mamu da mi nareže štrudle od višanja (žena nije mogla vjerovati što mi se dogodilo) i dogodila se ljubav .. Takva ljubav da mijenjam sve kolače ovog svijeta i ne ručam ako je štrudla u blizini. Mamina je još uvijek najbolja, ali eto ja sam sve bolja i bolja (hvalite me usta moja :) ).
Tijesto radim onako kako piše na omotu od brašna i moram piznati da je odlično:
  1. 50 dag brašna
  2. 1 žlica ulja
  3. 1 dcl vode mlake
  4. malo soli

U brašno uliti ulje. Dolijevati posloljenu vodu i zamijesiti meko tijesto dok se ne prestane lijepiti za prste (tu naravno treba dodavati još po malo brašna dok se ne dobije lijepo tijesto). Oblikovati loptu , zauljiti ju i ostaviti 30 minuta na toplom.

Na pobrašnjenu krpu razvaljati valjkom tijesto što tanje pa ga nastaviti razvlačiti rukama . Odrezati krajeva i ostaviti 10 minuta da se suši.

Nadjev:

  1. odmrznuti višnje i dobro ih iscjediti
  2. dodati im 2 žlice mljevenih oraha i 2 žlice smeđeg šećera (ako volite slađe dodajte još malo)
  3. dodati 2 žlice krušnih mrvica
  4. dobro izmiješati
  5. staviti nadjev do polovice tijesta i krpom zarolati štrudlu
  6. krajeve odrezati tupim tanjurom

Premjestiti štrudlu na protvan na papir za pečenje i peći cca 50tak minuta (dok ne dobije lijepu zlatkastu boju) na 180 C.

Ako ju jedete toplu dodati malo sladoleda od limuna i voila divan desert.

Dobar tek.

Broj komentara: 9:

  1. Obožavam štrudlu s višnjama ili kako to mi kažemo pitu. Nekako mi tople višnje odlično idu uz sladoled. Probala sam čak sirup od višanja dobro zgrijati i poslužiti uz sladoled i bude isto jako dobro! Ja pravim neku griz štrudlu s višnjama i isto mi bude dobra.

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm...ušla bih kroz ekran u tvoj tanjur!..hehhe.. posebno sad nakon cijelog dana na poslu..Obožavam štrudlu s višnjama..a još ovaj voćni sladoled...mmm..

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim štrudlu s višnjama ali je nikad ne radim sama jer nemam "mota" za kolače od vučenog tijesta. Tvoja stvarno jako lijepo izgleda.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjećam se Dalea, stalno je stanovitoj Diane nešto diktirao u svoj diktafon.

    Ja sam voljela štrudlu od višanja, ali kod nas se češće radila štrudla od jabuka ili nekakve, kako ja kažem: čudne perverzije sa slatkim sirom (ni danas ne volim sir u slatkim kombinacijama!), ili slatka bućnica koju također ne volim.

    Ova tvoja varijanta s višnjama je odlična. Baš bi mi dobro sada došla:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Eh da mi je sada jedan komad ove strudle ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda! Ja nikada ne radim sama tijesto. Čekam da skupim hrabrost i pokušam. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. This looks so yummy, light and healthy!
    Really-really nice!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jao koja strudla...savrsena je!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. very very good
    Per favore puoi mettere le foto dei vari passaggi? grazie 1000

    OdgovoriIzbriši