10.9.09

AJME KOLIKO NAS JE- MASLINA .. CAPONATA

Vladimir Nazor: MASLINA
Vinograd moga je oca ovjenčan zelenim vijencem Maslina. Pod njima ja sam u vručijem danima ljetnim, Grožđe dok zrijalo i pjev cvrčaka šibao uzduh, Gledo u zanosu svijetle vizije, što ih je Podne Pred očima stvaralo mojim. More je πumjelo negdje daleko. Po modrome nebu Plovili bijeli oblačci, a zemlja je ležala teška I tiha u snu sunčanu. …U takav sam ja trenutak Veliku, strogu i mirnu, iz maslinika se dižuć K vedrome svodu, bez tita, bez koplja i kacige sjajne, Vidio Palas Atenu. Ona je nosila žižak na dlanu. Plodova zrelih Ubra pregršt pa saže sok njihov na suho stijenje I ruku do sunca dignu i u.ga tu malenu svijeću. …Gori na mojemu stolu, U tamne i burne noći, od zemlje niska svijeća. Vjetrina otvara vrata i prozore, kroz kuću duva, Zidima trese i tamu sve crnju tjera mi u dom: Ja mirno sjedim uz svijeću, koju ograditi dlanom Ne treba: ulje joj vonja po maslinama mog oca, A plamen njezin je iskra sa vatre sunčane. I sveđer, Kad mi je teško među ljudima, nastaje začaran krug, U kojemu okolo žiška, dok noću vihori bjesne, Zazeleni se lijepi vinograd mojega oca, Ovjenčan maslina vijencem; pod njime sanjari dječak Grožđe dok zre, i sve jače pjev cvrčka se glasa, i more Krkoči negdje daleko, i nebeskom plove vedrinom Dva oblaka bijela, tanka…
Svi znamo koliko je zdrava mediteranska prehrana. Maslina i maslinovo ulje jedne su od glavnih namirnica koje čine mediteransku prehranu. Kažu da ljudi koji slijede mediteransku prehranu žive duži i kvalitetniji život.
Maslinka nam je u ovom krugu igre AJME KOLIKO NAS JE zadala caricu mediteranske prehrane MASLINU. Ja sam nakon puno mozganja odlučila napraviti jedno tipično sicilijansko / mediteransko jelo, koje objedinjava cijelu filozofiju zdrave prehrane. To je CAPONATA.
Sastojci:
· 1 patlidžan ;
· Rajčica pelati ili svježi prema želji i sezoni ;
· Stabljike celera ;
· Glavica luka ;
· Crne ili zelene masline ;
· Kapare ;
· Ocat ;
· Maslinovo ulje ;
· Šećer;
· Voda ;
· Čili papričica ;
· Svježi bosiljak
Patlidžane treba prvo narezati na kockice, posoliti i staviti ih u zdjelu da odstoje barem pola sata.
Za to vrijeme glavicu luka narežemo i na maslinovom ulju kratko poprižimo , pa dolijemo malo vode i pustimo da luk omekša. Zatim se dodaju pelati. Ja sam ovaj put s obzirom da imam svježe rajčice stavila cijele sa kožom, a to ovisi o vašoj preferenciji da li tako volite. Ako ne naravno prije ih ogulite. Rajčice treba dinstati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isprati sa toplom vodom , ocijediti ih i osušiti ih krpom. Zatim ih sa narezanim stabljikama celera popržim na maslinovom ulju u zaseboj tavici dok ne omekšaju.
Dodamo ih umaku od rajčice , umješamo još masline, kapare. Sve pošećerimo i zalijemo sa malo octa. Na kraju dodamo ljutu papričicu i dinstamo još 5 minuta. Na kraju pospemo sa bosiljkom.
Caponata se može jesti kao prilog mesu, kao zasebno jelo uz rižu, a ako je ohladimo u frižideru možemo ju koristiti i sljedeći dan kao hladno osvježavajuće jelo.
Sicilijanci je najčešće jedu na preprženom kruhu (bruscettama).
Dobar tek !

3 komentara:

  1. ne može zdravije od ovoga :) u zadnje vrijeme mi se baš sviđa posluživati ovakva slična jela s preprženim kruhom... baš im da zgodnu teksturu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš bi mi dobro sada došlo malo caponate s prepečenim bruscettama:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakva jela obožavam iako nisam veliki ljubitelj patlidžana u kombinaciji s rajčicom mi paše.
    Za mene je ovo samostalan obrok, odlično! :)

    OdgovoriIzbriši