26.10.09

Rižoto od pršuta

Rižota razna su uvijek na popisu mojih najdražih jela. Na koji sam način prije pripremala rižota, neću niti spominjati od srama :), a onda sam jednom prilikom vidjela Veljka Barbieria kako ga priprema i napokon ih počela raditi kako treba.
Sjećate se one pomame za kuharicama kad su izašle besplatno uz Jutarnji list? Od 6 ujutro nigdje u Zagrebu nije bilo moguće kupiti Jutarnji. Ja sam slučajno predvečer dok sam se vraćala sa posla u malom dućanćiću u kvartu kupila novine i jedna umorna teta mi je preko pulta ugurala knjigu iz kolekcije enciklopedija mediteranske kuhinje - RIŽA. I tako je ta sirota knjiga sakupljala prašinu na mojoj polici, budući da ja sve tražim po Internetu i imam zavidnu kolekciju isprintanih recepata koji strpljivo čekaju svoj red za pripremu. Neki dan sam ju napokon uzela u ruke i prolistala i mogu reći ima korisnih savjeta i dobrih recepata.
Među savjetima se nalazi i pravilan način kako pripremiti rižoto i to je zapravo vrlo slično onome što sam već vidjela kod Veljka Barbieria.
Dakle, kaže knjiga sljedeće :
Temeljni postupak pripreme rižota obuhvaća četiri osnovne operacije: pripremanje zaprške, prženje, kuhanje i ukuhavanje... Prije svega treba u jednom loncu rastopiti maslac (za morska rižota dodaje se maslinovo ulje) u kojem se pirja aromatično povrće (luk ili mladi luk ili ljutika). Luk se pirja polako , na slaboj vatri, da postane proziran , a pri tome ne požuti. Da bi se to postiglo povremeno treba doliti vodu. Kad je temelj gotov dodaje se riža i nekoliko minuta prži na umjerenoj vatri . Miješa se sa kuhačom dok zrnca ne počnu blijedjeti. Na kraju ako to recept predviđa doda se vino koje mora ispariti uz stalno miješanje. Kad vino ispari kutlačom se dodaje vrela juha (riblja, mesna, povrtna- ovisno o receptu) dok za 2 cm ne prekrije rižu , a potom se uz stalno miješanje kuha na umjerenoj vatri. Kada riža upije juhu doda se još jedna kutlača vrele juhe dok riža ne bude al dente. Kada je riža al dente i još vlažna. Zatim se dodaje maslac i parmezan prema želji i ostavi prije posluživanja još 1-2 minute u poklopljenoj posudi.
Evo ovo je bila mala škola rižota :)..
A receptić slijedi...
Sastojci za dvije osobe:
  • 160 g riže;
  • 50 g pršuta;
  • luk;
  • 20 g maslaca;
  • pola deci vina;
  • 0,5 l mesnog temeljca;
  • 1 žumanjak;
  • 2 žlice vrhnja;
  • u original receptu ide i naribani parmezan, koji sam ja preskočila budući da ga ne volim

Luk narezati , pršut usitniti na sitne kockice . Na maslacu popržiti luk i dodati pola količine pršuta. Kad pršut porumeni dodati rižu i kuhati 1-2 minute miješajući.

Zaliti sa bijelim vinom i pojačati vatru da vino ishlapi. Postupno dodavati temeljac i kuhati na umjerenoj vatri . Prije kraja kuhanja dodati ostatak pršuta.

Rižoto ukloniti sa vatre, dodati žumanja, vrhnje i ostatak maslaca. Promiješati i poklopiti . Ostaviti 1-2 minute. Poslužiti na zagrijanom tanjuru..

Ovaj zagrijani tanjur mi je zadao glavobolju , jer nisam našla boljeg načina nego ga strpati u pećnicu :).

Rižoto mi je bio stvarno super, ali mislim da je tome pridonjelo to što sam stavila istarski pršut koji je puno aromatičniji i ljući od ostalih pršuta.

Uglavnom ovaj rižoto ostaje zapisan i sigurno će se puno puta kuhati.

Dobar tek !

Broj komentara: 10:

  1. hehe... ja se preko veze dokopala jedne kuharice i to je baš bila Riža :) nisam još ništa probala jer, kao i ti, inspiraciju većinom nalazim na internetu, ali nekako volim skupljati kuharice i prelistavati sam kad sam lošije raspoložena :) moram isprobati ovaj rižoto jer mi djeluje jednostavno a ukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Htjela sam gore ustvari ubaciti link na jedan moj sličan recept koji sam radila još u 4. mjesecu,rižot sa piletinom i pršutom,ali super fino mi zvuči i izgleda ovaj tvoj recept , eventualno da je dodati par niti šafrana radi lijepe žute boje...

    OdgovoriIzbriši
  3. ja sam takodje manijak za Kuvare,rižu volim,svakako,uglavnom kada mi treba nesto brzo da spremim,sto kazes pravila sam je na milion načina!

    OdgovoriIzbriši
  4. uh sad si se podsjetila da i moja ista takva skuplja prasinu negdje, samo ne znam gdje:)))rizota volim, pogotovo ovaj:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam dosta knjiga iz te edicije ali ne i ovu rižu koja je jedina bila besplatna. :)
    Zapravo mi nije žao jer sam u tim knjigama našla puno nepravilnosti i loše napisanih recepata, to mi kod slanih jela uopće ne smeta jer se ionako rijetko držim recepta ali kod kolača je to veliki problem. :(
    Ovaj rižot zvuči jako dobro, a rižot uvijek kuham točno kako si gore opisala. :)
    Sve u svemu super jelo!

    OdgovoriIzbriši
  6. predivno izgleda... volim ovakva lagana a prefina jela...

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim rižota i kuham ih isto tako, a ovo mi je još jedna izvrsna ideja za ukusan ručak!
    Kuharice sam nekada skupljala, volim ih čitati kada se odmaram!

    OdgovoriIzbriši
  8. Rižota su super, relativno brzo se spremaju a mogu biti jako ukusna. Kao npr. s pršutom, vjerujem da se ne može pogriješiti :)

    OdgovoriIzbriši