21.3.11

Ajme koliko nas je- RIŽOTO OD PJENUŠCA SA TARTUFIMA




U igrici AJME KOLIKO NAS JE , koju je pokrenula MONSOON sa bloga DALMACIJA DOWN UNDER, ovaj mjsec nam je domaćica Tina, koja je zadala temu VINO. Ja lijepo pitala može li pjenušac, može kaže.

Inicijalna ideja je bila da još jednom skuham i ponovno poslikam rižoto od pjenušca i dimljenog sira..

I onda se dogodio jedan od onih dana, kad bi najrađe pucali na sve oko sebe. Naime, jednom klijentu je kasnila dostava nečega.. Ne želim spominjati detalje da se akteri priče ne bi slučajno prepoznali. I onda je on napravio takvu frku, zvao predsjednika uprave firme koja je plaćala dostavu toga nečega za njega, prijetio da će razvrgnuti ugovor i koristio vrlo vrlo proste i neprimjerene riječi razgovarajući sa mnom.. A realnog problema nije bilo, malo je kasnilo, sve se rješilo, ali ne.. On se ko pijan plota se ulovio prijetnji i ne da se. Toliko sam živaca izgubila na tu sitnu ljudsku dušu, da sam totalno zaboravila da bi trebalo nešto i pojesti..

Vraćajući se poluočajna s posla, odlučila sam se barem onda taj dan počasititi dobrom klopom. Krenula sam sa mišlju da kuham rižoto od šampanjca i dimljenog sira. I onda mi je u prolazu u dućanu zapela staklenka sa 2 mala crna tartufa.. A nisam jela tartufe već sto godina. I mislim si ja, ma k vragu i sve kad je bal nek je maskembal...

I tako je nastalo ovo jelo, kombinacijom starog recepta i lošeg raspoloženja, ali vjerujte mi savršeno mi je diglo raspoloženje :)

Sastojci za rižoto ( 1 osoba):

  • 1 šalica riže (moja je 2 dcl)
  • 2 žlice maslaca, žlica maslinovog ulja
  • manji luk
  • 2 dcl pjenušca
  • 4 dcl temeljca ( ja nemam nikada klasičan temeljac, ovdje sam upotrebljavala juhu od teletine koju sam imala skuhanu u frižideru, ako nemam , onda skuham kocku )
  • sol, papar
  • 1 mali crni tartuf (moj je iz pakiranja od Žigantea)
1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu maslaca zagrijati u većoj posudi (ja ovakva jela radim u jednoj visokoj tavi od gusa). Luk narezati na sitne kockice i staviti na zagrijano ulje i maslac.
Dinstati dok ne postakli.

Staviti rižu i prodinstati ju cca 1 minutu. Zaliti sa 2 dcl pjenušca i ostaviti da se kuha na laganoj vatri dok ne pjenušac ne ispari. Nakon toga dodavati temeljac/ juhu , malo po malo i kuhati dok tekućina većinom ne ispari. Posoliti / popapriti prema želji. Tekućina ne smije ispariti do kraja, rižoto mora ostati malo "mokar" . Maknuti rižoto sa vatre i umiješati 1 žlicu maslaca.

Taftufe narezati na listiće i posuti preko rižota.

Dobar tek!

 

Broj komentara: 19:

  1. pa na kraju je ipak taj dan nešto dobro ispalo, ja obično svako loše raspoloženje izliječim u kuhinji ;)
    čini mi se jako fini ovaj rižoto, a i prekrasno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. meni je uvijek jako drago kad se netko kome drugi zapapre dan, uspije uzdignuti iznad svega i skuhati tanjur dobre klope! doticna sitna dusa sigurno nije tako dobro vecerala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, da, određeni ljudi znaju nam dignuti toliko živce, al uvijek kažem, to treba gledat kao vježbanje živaca i tolerancije, nakon nekog vremena se postane gluh na takve ljude. Hvala ti za opvaj recept jer ću ga sigurno isprobat, nskroz neodoljivo izgleda na tanjuru, a vino u svakm slučaju je neizostavno u rižotu kad ga pripremam. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Andrea baš mi je drago da si se ovako bogovski počastila nakon napornog dana.
    Rižot izgleda prekrasno, a kako obožavam tartufe i onaj njihov specifični šmek ovo mi djeluje kao nešto u čemu bi se udavila.

    Inače, što se tiče neugodnih poziva, nažalost doživljavam ih prečesto. Znaš gdje radim i kako ljudi generalno gledaju na taj aparat. Onda si svaka nezadovoljna budala uzme za pravo mene (ili xy kolegu) izvrijeđati i optužiti za sva sranja u državi.
    Nikad se neću naviknuti na takve ljude ali zato dobra večerica s najdražim sve lijeći. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam nikada probala tartufe, a ova kombinacija je za Bogove. I ja volim sebi da dam oduška u nečemu, da se počastim, skrenem sebi pažnju kada stvari ne idu po mome. Odbrambeni mehanizmi su jako bitni u opstanku, a kad neko lepo kuva kao ti to i nije teško.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ni ja nikada nisam jela tartufe ali mi ovo jelo zvuci prelepo!
    Na zalost moram priznati da jako tesko sebi skrecem paznju za sitnih dusa, nikako ne umem da prastam male sitne ispade koje takvi ljudi obicno prave i znam da budem nakostresena satima zbog takvih stvari, ako nekako i uspem da se skoncetrisem na nesto drugo to su svakako hrana ili dobra knjiga....i Tea, pre svega!
    Ah, da mi je sada malo tog rizota, lakse bi mi bilo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. da, da, ima svakakvih budala...super je ovako se fino počastiti na kraju groznog dana, odličan recept, drago mi je da si ovako guštala :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivan recept! Da priznam, ni ja nisam nikada jela tartufe, a tako primamljujuće deluju na rižotu...

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaki dan se susrećemo sa mnogo budala, ali tako je to! Ti si to na fantastičan način prebolila. Ovaj rižoto mi je prava gozba!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mogu zamisliti okus ovog rižota, tartufi i šampanjac..uff, čisto savršenstvo!
    A ovo s frkama i budalama je već kao dobar dan, posebno u mom poslu..tako da sam već navikla na takve jaako stresne situacije!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kada ovo pročitam drago mi je da moj posao ne zahtjeva direktno komunicijranje s mnoštvom ljudi na šalteru/telefonu i sl. Osim s kolegama u sobi ;) Odlično izgleda rižoto, za pet!

    OdgovoriIzbriši
  12. excelente risotto,se ve cremoso es una delicia,abrazos.-

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo ne nakon dugo vremena konačno i kod tebe i sad slinim na veliko.
    Mrak kombinacija, već mogu osjetiti sve tekove kako se spajaju, a za tartufima sam luda!:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Nazalost ima svakakvih budala na ovom svijetu... Ali, jedan (i za mene) najboljih nacina da se opustim nakon stresnog dana je upravo to da za sebe i dragog skuham nesto fino. Tebi je to perfektno uspjelo. Sve pohvale za rizoto, izgleda predobro!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pa ovo ti je specijalitet, super. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  16. Nema boljeg leka za frustraciju od kuvanja! Pirinac i tartufe naprosto obozavam! Odlican post, sluke i recept. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  17. nevjerojatno je kako dobra klopa može oraspoložiti čovjeka i učiniti dan podnošljivim barem, ako ne i ljepšim. vjerujem da si se nakon ovog rižota osjećala puno bolje. ja bih na tvom mjestu :) moram isprobati. pjenušac inače baš ne volim piti, ali čini mi se da bi mi se svidio u ovoj varijanti s rižom. s time da bih ipak radije probala kombinaciju sa dimljenim sirom. zvuči za prste polizat!

    OdgovoriIzbriši
  18. Događaju se takve situacije na poslu, a onda je čašćenje nekom finom hranom najbolja "terapija", tako i ja znam napraviti :)
    A ti si napravila na najbolji mogući način, sa ovim izvrsnim rižotom. Zbilja odlično izgleda i vjerujem da ću ga isprobati , osim što ću se ja držati varijante sa dimljenim sirom, tatufe nekako nisam baš zavoljela.

    OdgovoriIzbriši
  19. Uh, ovo bi i ja rado probala :)

    OdgovoriIzbriši