U Novu sam uletila nekako naglavu, na brzinu, kao da nisam zaključila prethodnu.. I onda sam vidjela kod Andree post o tome kakvo se meso jede za Novu. A ja jela pile.. Jao ga si meni onda ove godine :).
Godina je završila sa puno posla, tatom u bolnici, a počela ipak s jednim kraćim godišnjim.. Koji sam proklela kad sam se vratila na posao .. Jer me dočekao kaos.. Kao da se vrtim u krug. I tako već danima samo tipkam i tipkam i rješavam zaostatke. E rekoh sad da si uzmem jednu pauzicu, pogledam blogove, pročitam sve što sam propustila...
I stavim receptić za jedno predivno jelo. Slavljeničko za zdrav razum hrvatskog naroda oko izbora novog predsjednika :)
Potrebne su nam sljedeće namirnice:
- riža- e sad tu s tim količinama nisam nikad baš doma.. ja u principu za dvoje stavim jednu veliku šalicu riže (onu za čaj) i bude nam dosta.
- 2.5 dcl šampanjca
- 6 dcl mesnog temeljca (može i od kocke)
- 15 dkg dimljenog sira
- papar
- malo pršuta
- luk
Na maslacu popržiti luk dok ne posvijetli. Staviti rižu i kratko propirjati. Zaliti šampanjcem (zapravo pjenušcem, a ako imate pravi šampanjac još bolje :)) . Na laganoj vatri dinstati dok šampanjac ne ispari. Zatim lagano pomalo dodavati temeljac i kuhati dok sva tekućina ne ishlapi. Umiješati sir i pustiti da se rastopi. Na kraju dodati pršut, žličicu maslaca, popapriti prema želji i gotovo.
Miris i okus ovog rižota su stvarno fenomenalni. Recept je uzet iz časopisa IĆE&PIĆE. Kod njih nije bilo pršuta , a ja sam ga dodala još malo za bolji tek!
Dobar tek!
Ovo je i moja prva ulaznica za igru AJME KOLIKO NAS JE , koju je osnovala MONSOON sa bloga DALMACIJA DOWN UNDER.
Ovo je i moja prva ulaznica za igru AJME KOLIKO NAS JE , koju je osnovala MONSOON sa bloga DALMACIJA DOWN UNDER.
Mmm Andreica..fino si ovo skuhala, welcome back! Jeli ovo ulazi u Ajme koliko nas je? Igraš se ili?
OdgovoriIzbrišijao pa tu je sir.. stvarno.
OdgovoriIzbrišievo dodajem za igru.
ali imam još neke recepte koje pripremam :)
Krasan rižoto, obožavam inače sve vrste rižota. Moja je mjera obično 60 g riže po osobi, ako jedemo samo rižoto onda i malo više.
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada.Mora da je preukusan!
OdgovoriIzbrišiGde ovo može biti loše? Šampanjac nisam nikad dodavala jelu, verovatno pirinču da neki slatkast i poseban ukus. A pršuta, eh to je pravi dodatak jelima :))
OdgovoriIzbrišiKako krasno skombinirano. Rižot obavezno kuham s vinom, a mislim da je sa šampanjcem tek poseban. Jako mi se sviđa jelo, a jako mi se sviđa i ovo malo zdravog razuma što su Hrvati pokazali u nedjelju. :)
OdgovoriIzbrišiJako fino,posebno smek od dimljenog ,uh obozavam taj miris !!:))
OdgovoriIzbrišizvuči jako zanimljivo. šampanjac mi je totalna novost u kuhanju...baš me vuče da probam :)
OdgovoriIzbrišiE vidiš, i ja uvijek u rižoto vino stavljam, šampanjac nikad. Odlična ideja i sigurno ću probat. I ja sam sretna što je u nedjelju glas razuma pobijedio! ;)
OdgovoriIzbrišiOvo je odlično, super rižoto , baš me recept oduševio !
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče kaotičnog ulaska u Novu Godinu ne brini, to znači da ćeš sada odguliti što treba i onda cijelu godinu može biti samo dobro i još bolje :) a uz ovakve receptiće ne sumnjam da će nam svima tako biti :))
još jednom - super rižoto !
ovo zvuci odlicno!!! nadam se da je tata dobro....
OdgovoriIzbrišiDefinitivno recept po mom guštu!:)
OdgovoriIzbriši