4.1.11

Za dobre želje nikad nije kasno i kako mi se poremetio raspored..



Drage foodblogerice i foodblogeri, dragi svi ljudi koji svratite do mog skromnog bloga želim vam sve najbolje u 2011. godini. Zvuči kao kliše, ali stvarno vam najviše od svega želim dobrog zdravlja , kuću punu smijeha, svaki dan pun radosti, i para toliko da vam pokriju životne potrebe i da si možete priuštiti mala životna zadovoljstva.

Zadnja dva tjedna su bila za mene izuzetno naporna, ali moram reći pozitivno naporna :) budući da se stalno nešto dešavalo.. Domjenci, kave sa dragim ljudima, večere sa bivšim kolegama i jedan neplanirano dobar izlazak 30.12... S ozbirom da sam ja ipak gospođa u godinama hehe , izmorilo me to , pa sam 31.12. vegeteriala pred televizijom.. I ušla u 2011. naspavana.. Nadam se da će tako biti i ostatak godine :)).

Za Božić nisam bila uzorna domaćica i ništa nisam kuhala i pekla, pa rekoh da to promijenim za novu.. :)

Dugo sam gledala receptiće i na kraju se ipak odlučila za kombinaciju provjerenih kremica i biskvita.

U kremu slatko vrhnje/ čokolada zaljubila sam se kad sam ju prvi puta napravila. Najednostavnija i najfinija .. I nekako mi je palo na pamet da napravim kombinaciju koju sam htjela nazvati CRNO -BIJELI SVIJET. Istu stvar , samo sa bijelom čokoladom. I tako odem ja u dućan i gledam bijelu čokoladu za kuhanje. 80 g 22,00 kn.. Hmmm.. Meni treba 200 g, znači moram kupiti tri, 22 x 3 .. hm.. I odluka pala na bijelu Milku.. O vot a mistejka to mejka.. :) Ne znam kako mi nije palo na pamet da se to neće stisnuti.. Ustvarni i je u nekom kutku mog mozga, ali škrtost je bila jača :))).

I tako je moj inicijalni plan da napravim bijeli i crni biskvit, pa crnu i bijelu kremu , pa složim to sve u jedan crno bijeli svijet.



Ali, kako to već biva u životu i drago mi je da me ovaj kolač odmah podsjetio na početku 2011. ne valja previše planirati.. na kraju bude previše razočarenja.. Ne kažem da treba stihijski živjeti život, treba napraviti generalne planove, ali mislim da puno veća sreća leži u spontanim i malim stvarnima koje te iznenade.. Bez obzira na sve, život je lijep i može biti još ljepši ako se tako dogvorimo sa svojom glavom.. I to vam svima želim, lijepu i neopterećenu 2011. , bez previše problema.. Problema uvijek ima i želim vam brzo i efikasno rješavanje svih problema na koje naiđete.

Eto tako sam i ja rješila svoj kolač , koji je trebao biti.. crni biskvit, bijela krema, bijeli biskvit, crna krema.. Ali bijela se nije stisnula pa je ispao ovakav .. Bez obzira na PLANIRANI raspored :)... jaaako fin i ukusan.



I evo recepta..

BISKVITI:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice vruće vode
  • 100 g čokolade za kuhanje

Jaja pjenasto umutite sa šećerom (napomena, bolje je kad se jaja razdvoje, pa se bjelanjci na kraju umješaju u biskvit, ali ja sam se ovaj put odlučila ovako) .

Brašno pomiješati sa praškom sa pecivom i dodavati 1 po 1 žlicu jajima. Na kraju dodati 4 žlice vruće vode.

Tijesto podijeliti na pola.

Otopiti čokoladu za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj i dodati u polovicu tijesta.

Ja sam pekla u kalupu za torte promjera 18 cm. Obložim ga papirom za pečenje i malo namažem maslacom i pobrašnim.

Peći na 180 C , cca 30-tak minuta.


KREME:

BIJELA KREMA:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade za kuhanje (ne Milke hehe )

CRNA KREMA:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade za kuhanje


Za obadvije kreme, čokolade natrgati i staviti u posudu. Vrhnje dovesti do vrenja (paziti da ne provrije do kraja) i preliti preko natrganih čokolada. Pustiti 5 min da se omekša i pjenjačom izmutiti u glatke kreme.

Ostaviti da se ohlade i staviti u frižider da se malo stisnu..

Kad se ohlade i kreme i biskviti slagati rasporedom kako god vama odgovara :))))

Dobar tek!

Broj komentara: 26:

  1. Zaista za lijepe želje nikad nije kasno,sve najljepše od srca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Cesto se sjetim jedne susjede koja je govorila "nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari", i cesto se ispostavi da je istina. Kad kupujemo mislimo prvo na dzep, i biramo ono sto je jednostavnije, samo sto onda cesto stvari ne idu po planu.
    Ma najvaznije je u ovom slucaju da tortice nisu propale, zar ne?
    Ganache krema je i meni super.
    Neka ti ostatak godine bude upravo ovakav kakav si pozeljela svima nama

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikada nije kasno za lijepe želje! I tebi svako dobro u Novoj godini a najbolje učimo iz valstitih pogrešaka. Važno je ipak da je bila ukusna i da se pojela!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti na lijepim željama, naravno nikad nije kasno! I ja tebi želim sve najbolje, zapravo sve što si i sama svima nama zaželjela, heh baš kako kažeš kad napravimo kompromis sa svojom glavom lakše j doć do sreće:)).
    Tortica ti je divna i moram reć da je jako zanimljiva ova kombinacija crno-bijelo. Pa iako nije ispala onako kako si željela, uspjela si spasit stvar i napraviti nešto novo. Ponekad je baš u tome čar, kad uspijemo spasiti stvar i kreirati nešto novo što na kraju ispuni i više nego ona realna očekivanja. :))))

    OdgovoriIzbriši
  5. I mi smo ušli naspavani u Novu, doduše zbog pehlade, ali i nije bila loša opcija. Ja više volim Božić i sve te peripetije oko njega. Srećna ti Nova, neka te sreća i zdravlje prate!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na lepim zeljama, sve najbolje i vama :) Za planiranje/neplaniranje mislim da si potpuno u pravu, ali tesko je oteti se tom porivu da se sve na vreme isplanira. Jedna simpaticna izreka i prilicna istina je "Ljudi planiraju, bog se smeje" :) Kako god, mozda nisi dobila belu kremu kakvu si zelea, ali dobila su super preliv, beo, i snezan, i praznican, i vrrrlo primamljiv tako cureci!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve najbolje u Novoj Godini. Bijela čokolada jest malo masnija pa se teže stisne, ali moj muž kaže da su takvi kolači najukusniji. Mislim na ove koji nisu ispali baš onako kako želimo. I mislim da je totalno u pravu. Kolač izgleda jaako ukusno. Bravo Andrea.

    OdgovoriIzbriši
  8. Andrea, sve najbolje u Novoj!

    Imala sam isti problem sa belom cokoladom i slatkom pavlakom, pa od tada izbegavam ovu kombinaciju.

    Ako je torta i pored peha sa belom cok. ispala ovako dobro, pitam se kakva bi bila da je potpuno uspela :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako izgleda dobro!!! Ja kupujem u sparu, bijela čokolada 200 g dođe 9,99 kn i fenomenalna je!! :) ali i ovako tvoja izgleda odlično!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. ma meni izgleda fenomenlano ta tvoja tortica, a ovu bijelu cokoladu smatraj preljevom i eto ga! sve najbolje draga, i nadam se da cemo baciti neku kavicu uskoro:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala ti na lijepim željama. Tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu i sve naj,naj bolje !!
    Tortica je odlična, okus mora biti fantastičan a meni i jako dobro izgleda. Ovaj "gaf" sa čokoladom joj je zapravo dao baš super originalan izgled. Meni se ovo jako sviđa !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fantasticno izgleda, sto volim ovako ciste sastojke... Sve najbolje ti zelim u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično ti torta izgleda. I mi smo novu dočekali pred televizorom i bas de dobro naspvali. Sve najbolje jos jedanput! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. lijepo ti izgleda ova kriska! i tebi sve najbolje u novoj godini zelim :-)). sto se tice bijele cokolade, koju inace ne volim, sjecam se da sam je koristila prvi i zadnji puta kad sam nadobudno krenula u izradu crno-bijelih leptira u silikonskom odljevu. znas oni koji se koriste za razne gipsane stvarcice. e dakle, crni leptiri su ispadali ko po loju, al bijeli....nema majci da izadju...nikad vise.

    OdgovoriIzbriši
  15. Kolači s ovakvim ganche kremama su najbolji! obožavam ih!

    OdgovoriIzbriši
  16. Za dobe želje nikad nije kasno pa sad i ja sa zakašnjenjem tebi i tvojim želi uspješnu i sretnu novu godinu.

    Torta izgleda jako lijepo i ja bi na tvom mjestu poslušala Jasenkin savjet i smatrala ovo bijelo preljevom.
    Inače i ja sam imala sličnu epizodu s bijelom milkom, išla sam raditi truffles s njom, ajme hladila sam kremu valjda tri dana, a ona je i dalje izgledala kao preljev. :lol:
    Mislim da je milka previše mlječna za ovakve stvari i zbilja treba kupovati onu bijlu kuverturu.

    OdgovoriIzbriši
  17. I ja ti sa zakasnjenjem zelim sve najlepse u Novoj godini!!!
    I slazem se sa devojkama, ako ovo belo uzmes kao preliv torta izgleda odlicno :)

    OdgovoriIzbriši
  18. uf, bijela milka za kolače je veliki no no! em je prebrutalno slatka, em je žuta, a ne bijela, a struktura joj je komatozna. očito svatko od nas na bolan način mora doći do tog saznanja :D ne znam gdje kupuješ namirnice, ali recimo prava bijela kuvertura od schwartau (mislim da je to proizvođač), ona što izgleda poput velikog bloka čokolade dolazi u pakiranju od 150g i stoji oko 22kn. meni je osobno najbolja i izvrsna je za glazure i od kad sam ju otkrila niti jednu drugu više ne koristim. bijelu čokoladu ionako ne koristim tako često, pa radije potrošim zericu više novaca i znam da će sve ispasti ok. isto tako volim i njihovu tamnu kuverturu. nju kupujem još rjeđe, samo kad radim ganache jer se stvarno osjeti razlika u okusu i kvaliteti u odnosu na čokoladu za kuhanje. u novoj godini ti želim sve najbolje, puno zdravlja, uspjeha i veselja, uspješnih eksperimenata i pun želudac ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Torta na kraju ipak izgleda mnogo dobro. Bitno se snaci kada nesto ne ispadne kako treba i na kraju opet dobiti nesto dobro :-)

    Sve najbolje u 2011-oj godini i hvala ti na lijepim zeljama.

    OdgovoriIzbriši
  20. Sve najbolje ti želim u novoj! Meni torta izgleda odlično iako nije ispala kako si ti htjela. A da je bijela čokolada preskupa, to se slažem. :(

    OdgovoriIzbriši
  21. Sjajno! Imaš nagradicu od mene, svrati :) Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  22. Predivno draga Andrea, svrati po zasluženu nagradu i kod mene!!!

    OdgovoriIzbriši
  23. Bila sam uvjerena da sam komentirala!
    Ali kao što i sama kažeš za dobre želje nikad nije kasno!
    Pa onda još jednom sve najbolje, a kolač je za moju kuću, to znaš.
    Mislim da bi nestao brzinom svjetlosti!
    Mrak!

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga moja, hvala na lepim željama! Tebi i tvojima želim sve najbolje, pa i ako ima napornih dana, da budu tako naporni kao šro su tebi bili poslednji dani 2010.
    Imam neki osećaj da će 2011. da bude prelepa godina i radujem se svakom novom danu.
    Slažem se sa tim da nikada ne možemo sve da isplaniramo (a niti treba). Torta ti izgleda predivno, bez obzira na neposlušnu Milku:)

    OdgovoriIzbriši
  25. Sve najbolje u ovoj godini, doduse kasnim sa željama, ali kao što reče - nikad nije kasno... Ovo parče izgleda fenomenalno, a Milka je zeznula stvar i kod mene (ne nikako, Milku). Dodji do mene, imaš nagradicu.

    OdgovoriIzbriši
  26. ajme kako ova torta dobro izgleda!! ja bi sad ubila za jednu dozu

    OdgovoriIzbriši