7.4.10

Stari kolač u novom ruhu

Stiglo nama napokon proljeće. Ja volim proljeće, ali uvijek me ubije nekakav umor i stvarno koliko god se trudim sa spavanjem i vitaminima, pola dana hodom kao mali zombie naokolo sa poluotvorenim očima. Srećom nemam još i problema sa nekim većim alergijama :)).
Proljeće mi je uvijek i doba kad me ulovi totalna huja pospremanja i preuređivanja. Prvo sam morala, ali ono hitno morala rješiti neke prazne zidove koji su me izrazito nervirali, pa sam kupila tapete. Muž ih je zalijepio, ali mi je rekao da ću si ih kada dođe vrijeme morati sama odlijepiti :))). Onda sam išla kupiti ogledalo. Pa se popela na aspolutno svaki ormar i brisala prašinu iz svih kutaka. Pa izribala balkon, pa kupaonu... Pa prozore.........
E nakon takvih napora čovjek se mora počastiti sa nečim slatkim.. Kako je proljeće vrijeme preuređivanja, ja sam odlučila malo preurediti već isprobani recept.. Zapravo samo njegovu kremu :).

Odlučila sam tu prefinu kremu zamotati u roladu.

Tijesto se radi :


  • 5 jaja

  • 5 žlica šećera

  • 5 žlica brašna

  • 5 žlica vruće vode

  • 1 žlica ulja

  • pola praška za pecivo

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Brašno i prašak za pecivo zajedno pomiještati, pa dodavati jednu po jednu žlicu i nakon svakog dodvanja fino izmiksati. Dodati jednu žlicu ulja i na kraju 5 žlica vruće vode. Nakon miksanja zdjelu dobro par puta lupiti o stol, tako da izađe sav zrak van (dok ne prestanu izlaziti mjehurići).

Četvrtasti kalup za pečenje obložiti masnim papirom. Izliti tijesto i peći cca 40tak minuta na 175 C.

Kada je gotovo izvaditi iz pećnice i zarolati tijesto zajedno sa papirom u roladu i pustiti da se ohladi.

Krema:


  • 200 g tamne čokolade (ja sam stavila Dorinu za kuhanje)
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 28 g margarina
  • višnje ili drugo voće

Čokoladu natrgati u staviti u zdjelu. Na štednjaku zagrijati vrhnje i margarin do vrenja i preliti preko čokolade, pa ostaviti 5 minuta. Nakon 5 minuta pjenjačom izmiješati dobro čokoladu i vrhnje dok ne postane jednolična masa. Kad se ohladi lagano umiješati višnje.

Odmotati tijesto iz papira, premazati sa kremom i opet zarolati u roladu. Ostaviti da se ohladi pa rezati na šnitice.


Sretno Vam proljeće !!

Andrea





 

Broj komentara: 12:

  1. Čuj, pošto vidim da je čopilo, imam i ja ormara s kojih treba obrisat prašinu pa slobodno navrati.:D :D

    Rolada izgleda savršeno, ja nikad ne uspijem tako je lijepo zarolati. A ovakve kreme obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Andrea, super jasan i jednostavan kolač a atraktivnog izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. mene ti nikad nešt takvog ne čopi, jedino povremeno napad lijenosti :p
    ali da isma stalno neku potrebu za nečim slatkim to ne mogu poreči, ova roladica je odlična

    OdgovoriIzbriši
  4. prefino, prefino! mene je sad jedino čopila prehlada i najradije bih cijeli dan provela u krevetu :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene ti to ulovi u teoriji, a u praksi malo štekam. Zavjese i prozore sam oprala prošli tjedan i ne prestajem pričati o tome. :) Rolada super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Roladica je prekrasna, krema mmmmmm.....Kada si već silnu energiju potrošila u čišćenju zaslužila si veliki komad ovog kolača. mene, BTW, takvi "napadi proljetnog ludila" ne uhvate nikad, ali mi se te tapete odavno sviđaju i uzela sam katalog na DVD-u, a razmišljam gdje bi se mogla zgodno uklopiti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Da, da, i ja imam isti taj problem. Kako grane sunce i dodje lepo vreme ja dobijem inspiraciju za takvom vrstom spremanja, pogotovo što sunce prikaže i osunča sve ono što nebi trebalo:) Ja sam za promenu krečila i dočekala Uskrs mrtva umorna.
    Rolatić je divan!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan rolat ! krema mi se jako sviđa i super si ga "umotala", baš lijepo izgleda a u okus ne sumnjam :) . Zasluženo čašćenje nakon svega što si poduzela po pitanju čiščenja. Uh, ja sam isto od onih koji dobiju veliku volju za sve to tako detaljno srediti i smeta mi što nije tako lijepo sređeno, ali kada se treba primiti posla sto je razloga zašto ne baš sada :) , uglavnom se opravdam proljetnim umorom koji i mene ovih dana dosta gnjavi.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mene ovo proljeće drži poseban umor, a to je žngliranje između djeteta i kuhinje. O specijalnom čisšćenju ne smijem ni ramišljati ;) Rolat je jako fin, i jako lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. i mene ove godine nevjerojatan proljetni umor lovi. stalno sam pospana, zijevam, vučem se...nadam se neće potrajati. što se rolade tiče, jako mi se sviđa i tijesto i krema. jako je dekorativna :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čuj mila, ak' te još nije pustilo, daj molim te svrati i do mene! :))
    Dobro bi mi došlo! Ja nikako izaći iz faze budem, budem, pa sve nekak' ove radnje koje si ti navela ovlaš obavljam! ;)
    Kolačeku savršeno stoji nova haljinica! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Roladica mi se jako svidja sa ovom finom kremicom...a sto se tice prolecnog spremanja, joj i mene to isto ceka samo jos nikako da se odlucim odakle da krenem...;D

    OdgovoriIzbriši