29.6.10

Povrće i riža iz woka


U fazi sam eksperimentiranja sa istočnjačkom kuhinjom. Wok sam kupila već davno, izvadila iz kutije, stavila u ormar i tamo je stajao. Toliko je težak i velik da mi ga se nije dalo vaditi :) Onda sam odlučila napraviti mjesta vani tako da mi uvijek bude pri ruci ..


U woku treba i znati kuhati, ja se tek učim, tako ako netko ima kakve savjete.. s veseljem ih očekujem :)


Najbrži način kuhanja se zove STIR&FRY, koji omogućuje brzu pripremu jela, a sve namirnice ostaju fine , pune okusa, boje i mirisa. Za ovu tehniku kuhanja, sve namirnice treba pripremiti unaprijed, trebaju biti sitno narezane i stajati pri ruci da se mogu ubaciti brzo u wok. Wok treba prvo dobro zagrijati, pa se onda dodaje ulje. Ulje treba razliti po cijelom woku, pustiti da se zagrije i kuhanje može početi. Hranu je potrebno cijelo vrijeme miješati, najbolje sa drvenim štapićima koji obično dođu u paketu s wokom.



Ovaj put donosim jedan zdrav i krasan recept. Potrebno je:


  • Ledo ili neka druga mješavina kineskog povrća (ili svježe ako imate pri ruci- sastojci nabrojani ovdje

  • Riža- basmati je najbolja

  • Soja sos

  • Đumbir u prahu

  • Sojine klice (ima ih u Intersparu)

Prvo treba skuhati rižu.

Zagrijati wok i dodati ulje. Staviti povrće i miješati cijelo vrijeme cca 4 minute. Začiniti sa đumbirom u prahu prema želji i dodati cca 0,1 dcl soja sosa. Pustiti da se malo ukuha i zgusne (cca 2 minute). Dodati rižu, sojine klice i miješati sve zajedno još cca 1 minutu .

I gotovo :)


Dobar tek.


    27.6.10

    Ajme koliko nas je- TIKVICE



    Prošli mjesec nisam uopće sudjelovala. Ovaj sam opet zakazala, ali prijavljujem jedan stari recept  za POLPETE OD PILETINE I TIKVICA  , za igru AJME KOLIKO NAS JE, koju je pokrenula MOONSON SA BLOGA DALMACIJA DOWN UNDER , a ovaj mjesec je domaćica Dajana sa bloga Baker´s corner- somewhere in my kitchen, i zadala nam je temu tikvice.







    23.6.10

    "Orijentalna" kajgana



    Kuhinja moje mame je tradicionalna. Uglavnom što se jede u većini hrvatskih domova, sa nezaobilaznim grahom, sarmom, punjenom paprikom, domaćim juhama, pohanim mesom i sl.


    Niti mama niti tata nisu od neke ljute hrane i puno začina, tako da je moje isprobavanje i eksprimentiranje sa hranom počelo sa mojim samostalnim životom. Prva kuhinja na koju smo se jako "navukli" je meksička i koja se vrlo često nađe na našem tanjuru. Čak su mi i tikvice postale nova namirnica, jer se iz nekog razloga nisu jele kod mojih roditelja :).


    U zadnje vrijeme počela me sve više privlačiti orijentalna kuhinja (kineska, indijska, tajlandska, marokanska) kojoj nisam prije bila previše sklona. Vječan problem je što se kod nas nažalost ne mogu baš nabaviti sve namirnice, ali moram priznati da se ipak u zadnje vrijeme stanje popravlja.

    Drage moje sugrađanke iz Zagreba, ako znate gdje šta ima finog za kupiti, javite :)).


    Najveće "otkriće" u zadnje vrijeme mi je povrće kineska mješavina od Leda. Već sam isprobala par recepata u woku ( još da ih malo dotjeram, pa ih obajvljujem :)), a neki dan sam došla s posla i bila toliko gladna, da je definitivno trebalo nešto na brzinu spremiti.


    Razmišljala sam o kajgani, a onda sam se sjetila jednog recepta iz časopisa BBC GOOD FOOD, koji sam gledala (omlet sa povrćem) i odlučila napraviti nešto slično.


    Na tavi sam zagrijala maslac i stavila povrće (kinesku mješavinu) , prodinstala dok nije malo omekšalo. Jaja sam zamutila, dodala malo soli, mljevenog đumbira, malo mlijeka i prelila preko povrća.

    I gotovo.. Bilo je preukusno. Ovaj ručak ću definitivno još puno puta ponoviti.







    12.6.10

    Nema veze što je vruće :)

    18:09 je popodne , a vani zvizdan kao da je podne :)). Nos nisam danas iz kuće pomolila van.. Bez obzira na  vrućinu taman negjde na pol ručka dok sam kuhala već me počelo kopkati što bi slatko pojela nakon ručka. Pa rekoh, crna Andrea, nećeš valjda pećnicu upaliti. Bi, ne bi, bi ne bi.. Ma bi....... S obzirom da nisam bila u dućanu morala sam se snaći sa onim što sam imala u kući.. A to su bila jaja, brašno, mlijeko, 2 vrećice šlaga, jagode i trešnje.. Nisam imala nikakvih sastojaka da napravim neku kremu, pa sam iskombinirala ovako:








    Isprekla sam biskvit :

    - 3 jaja
    - 3 žlice šećera
    - 3 žlice vruće vode
    - 3 žlice brašna
    - pola vrećice praška za pecivo


    Jaja dobro izmiksati sa šećerom, dodati tri žlice vode. Brašno i prašak za pecivo pomiještati pa dodavati jednu po jednu žlicu. Prije nego što stavim peći ja zdjelu u kojoj sam miksala dobro lupim par puta u stol da izađe zrak iz tijesta.

    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, cca 35-40 minuta.


    Inače izbjegavam šlag iz vrećice , ali nikako mi se nije išlo van po vrhnje za šlag. Tijesto sam kad se ohladilo čašama izrezla u krugove, svaki krug namazala sa šlagom i gore posložila voće.


    Za zadovoljavanje slatke želje nakon ručka, odlično.....čak možda i bolje da nema kreme :).


    Dobar tek!

    10.6.10

    Toplo hladna salata od piletine




    U zdanje vrijeme mi je kulinarska aktivnost totalno zamrla, malo od nedostatka vremena, malo od nedostatka inspiracije. Napravila sam par dobrih kolačića, ali fotografije su bile toliko očajne, da ih jednostavno nisam htjela staviti. Ponekad me te fotografije bace u stanje totalnog očaja, jer imam opremu, imam prostor, imam svjetla, i toliko se znam izluditi da na kraju odustanem. Kad sam kupila SLR fotoaparat, nisam uopće znala što bi sa njime. Upravljanje SRL-om, za razliku od standardnih "idiota" je doista komplicirano. Mene baš ne krasi neko strpljenje, i ja bi najrađe sve odmah i sad :)). Da ne spominjem da mi se nije dalo proučavati niti manual od fotića. Onda sam odlučila da je najpametnije da me netko nauči. I upisala se na tečaj fotografije. E tu su tek nastale komplikacije :)))). Sad tek vidim da nemam pojma i da mi treba definitivno vremena da naučim ovladati fotoaparatom.. Nadam se kad napokon odem na godišnji da ću se malo više posvetiti slikanju i napokon ovladati barem osnovnim funkcijama. Barem to, jer talenta baš i nemam he he :)



    U međuvremenu stigle su nam ove tropske vrućine, pa se moramo i prilagoditi prehranu.  Glavno da je brzo gotovo :). Jučer sam kad sam došla s posla na brzinu složila ovu salatu i stvarno je bila osvježavajuća i ukusna.




    Salatu prema želji ( ja sam koristila kupus, radić, zelenu salatu, malo rikule i paradajz) staviti u zdjelu i začiniti sa malo soli, papra i acetom balsamicom.




    Piletinu narezati na duže štapiće. Ja sam ju premazala sa malo curry-ja i ispržiti na grill tavi.



    Kruh narezati na kockice i pomiješati ga (najbolje rukama da se sve sjedini) sa suhim peršinom. Prepržiti komadiće kruha na tavi.


    Toplu piletinu i kokcice kruha posložiti na salatu i gotovo...


    Dobar tek!