31.7.10

Pita od limuna


Ja volim hranu. Stvarno volim hranu :).. Razmišljam kako se ponekad ljutim na svoju mamu kada nas "pili" kada dođemo kod njih na more od jutra .. što ćemo za doručak, pa onda što ćemo za ručak, pa ručaš nisi još ni završio ona već pita što ćemo za večeru. Pa onda kažem, pa mama...........nije sve u hrani.. A ustvari nisam niti ja drugačija.. Volim hranu, volim gledati kulinarske emisije, čitati recepte, isprobavati jela, a najviše volim čitati blogove i gledati krasne recepte.

Surfajući svevelikim nam webom puno puta sam naišla na key lime pie recepte. U zadnje vrijeme jako volim kiselkaste deserte, pa sam sa čežnjom gledala u taj recept i ljutila se što kod nas nema za kupiti slatkog kondenziranog mlijeka, budući da je u svim receptima obavezan sastojak.

Onda sam našla recept za napraviti doma mlijeko. Ali nikako se uloviti i napraviti ga. I onda mi se jedan dan posrećilo. Dobila sam slatko  kondenzirano mlijeko :).


Napokon :)). Odjurila u dućan i ko za vraga taj dan nije bilo limete. Inače je uvijek ima. Ali želja je bila prejaka, pa sam odlučila uzeti limune.


I na kraju od key lime pie došla ja na pitu od limuna. Key lime pie ima podlogu od keksa kao i cheesecake. Ja sam se odlučila napraviti prhko tijesto.

Za prhko tijesto (vjerujem da svatko ima svoj dobar recept za prhko tijesto, ja se još učim :). Ovaj kalup sa slike je promjera 24 cm, meni je bilo taman dovoljno .

150 g brašna
1 jaje
pola čajne žlice praška za pecivo
malo soli
75 g maslaca
šećera prema želji (ja ne volim kad je jako slatko pa sam stavila 2 žlice)

Pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo i jaje. Na kraju dodati maslac i mijesiti dok tijesto ne postane kompaktna kugla. Zamotati u plastičnu vrećicu ili foliju i ostaviti u hladnjak cca 30 min.

Pobrašniti radnu porvšinu i razvaljati tijesto na debljinu cca 0,5 cm. Kalup namastiti. Pažljivo prenjeti tijesto u kalup, utisnuti ga na dno i uz rubove pa nožem odrezati višak tijesta van rubova kalupa. Ostatak tijesta razvaljati i narezati na trake koje sam stavila preko nadjeva.

Tijesto ispikati vilicom po dnu i  staviti u zagrijanu pećnicu na 200 C cca 10 min. Izvaditi i staviti nadjev.

Nadjev od limuna

Ovo je bila moja modifikacija, eksperiment.. sva sreća uspješan :)

2 jaja sam izradila miskerom dok nije postala lijepa gušća svjetložuta smjesa. U tu smjesu sam dodala (nisam mutila mikserom nego umiješala) slatko kondenzirano mlijeko (imala sam pakung od 300 ml) , naribanu koricu 1 limuna i sok 1 limuna. Šećer nisam dodavala, bojala sam se , budući da je mlijeko slatko, a previše šećera mi baš i ne paše.


Nadjev sam prelila preko polupečeng tijesta (nisam ga imala baš puno , vidite na slikama visoke rubove :) ). Složiti trakice preko nadjeva i vratiti u pećnicu , kojoj sam smanjila temperaturu na 170 C i peći cca 20-25 min.


Nisam mogla dočekati da se ohladi, odmah sam ju probala vruću.. Bila je fenomenalna. Baš okus kakav volim. Kiselkast , a opet dovoljno sladak. I kad se ohladila bila je dobra :)).


Sad mi ništa drugo ne preostaje, nego probati sama napraviti mlijeko, pa onda možda i key lime pie :).


Broj komentara: 14:

  1. A šta reći:)? Ne bismo ni bili ovdje da ne volimo hranu. Pita je predivna i baš bi mi pasala:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ti isto mrzim to masiranje "Sto cete za rucak/veceru" koje me uvijek ceka kod svekrve. Sto je jos zanimljivije, prvo me davi pola sata s prijedlozima, onda ja kazem sto da pravi, a ona napravi onda nesto deseto.
    Pita zvuci jako dobro, imam jedan recept za slicnu pitu od limuna koju vec dugo zelim napraviti muzu, kojem je to jedna od rijetkih slastica koje zbilja voli.
    Drugi put kad ti zatreba kond. mlijeko, posalji mi mail s adresom - bez ustrucavanja molim!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Çok şık ve leziz olmuş ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vooolim! Sve mame su iste i koliko god se mi trudile biti različite, opet završimo slično. I naše kćeri ne žele biti kao mi, ali čeka ih slična sudbina!

    OdgovoriIzbriši
  5. jako lijepo izgleda i još je bolje što si ju sama smislila i napravila sa sastojcima koje si imala! :)) jednom sam probala napraviti pitu od limuna prema receptu jamie olivera (kojeg sam izmijenila) i ispala je totalna katastrofa :))

    OdgovoriIzbriši
  6. odlična pita od limuna , super si je iskombinirala i napravila ! Volim slastice sa limunom. A volim i hranu :) I isto tako pitanja o ručku , večeri, etc, krenu i prije nego što stignem kod mame, već par dana prije puta započinje "što ću ti skuhati kada dođeš ?" a ja kažem "ma ništa , ništa" a zapravo i sama razmišljam "što će mi skuhati kada dođem ? " :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja limun u kolačima naprosto obozavam,tako krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ova pita sjajno izgleda i bas mi se svidja u tvojoj izvedbi...a moram priznati da sam se prepoznala i u onom prvom opisu, hihih....;)))

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Dajana-- hvala .. javim se :)

    @ Κάθαρσις- istina živa.. ja sam već počela pokazivati te karakteristike hehe

    OdgovoriIzbriši
  10. radila sam jednom pitu od limuna po jednom receptu iz časopisa i nije mi se dopao, možda i mojom krivnjom, naime meni se činila prevelika količina limunova soka pa sam ga smanjila, naravno u spoju s tijestom limun se u nadjevu nije skoro osjećao i bila sam razočarana
    no volim kolače s limunom i možda se ponovo odlučim
    tvoja pita odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  11. Savršeno izgleda! Ja obožavam pite od limuna ili limete! Sad smo proveli dva tjedna na moru s mojima bakom i mamom, ajme meni! :) Još nismo ni porucali do kraja, kad već pitanje: A što ćemo sutra?

    OdgovoriIzbriši
  12. i ja sam bacila oko na key lieme pie i sve nesto iskrsne pa ga ne napravim....prosle nedelje sam postovala lemon marengue pie a ovo ce verovatno biti skoija avantura u kuhinji iako mi je napomenuto da do kraja leta ljudi oko mene zele jesti samo voce...HA, HA!

    OdgovoriIzbriši