5.7.10

Kolačići



Ovo zapravo nisu kolačići.. Tako sam ih ja zvala kad sam bila mala. Mama mi ih je često spremala za doručak. I baš ih nisam dugo dugo jela i jučer kad sam brisala prašinu ugledala sam knjigu Ljubav ili smrt od Ivana Kušana :



Obožavala sam sve knjige o Koku, gutala svaku novu koja je stigla. Kad sam otvorila knjigu (zaboravih slikati, ovo je sa weba slika) vidjela sam mrlju od pekmeza.. i sjetila se kako sam mlatila ove kolačiće dok sam čitala knjigu. I što drugo nego prionuti na posao :) ???

Smjesa je slična palačinkama, ali treba biti gušće:

- 1 jaje
- malo soli, malo šećera ( soli na vrh noža, šećera 1 mala žličica)
- na vrh noža sode bikarbone
- cca 1.5 dcl mlijeka
- brašna dok se ne dobije smijesa malo gušća od onih za palačinke

Zagrijati ulje na tavi i žlicom stavljati po malo tijesta i ispeći sa obadvije strane. Dobri su i bez ičega, ali malo pekmeza, posebno od marelice, pretvori ih u vrhunski doručak :)

Broj komentara: 7:

  1. :)) i moja mama je pravila slicne, samo sto smo ih mi zvali ustipci. A knjige o Koku...sve sam ih procitala i obozavala sam Kusana kao klinka!

    OdgovoriIzbriši
  2. I mi ih volimo i često pravimo ali zovemo ih uštipcima! Nama je to izvrstan doručak a može biti i večera i još poslije bijela kava, hmmmm... za prste polizati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koje divno prisjećanje...., Kušan i Koko, niti jednu knjigu nisam propustila a i sada kada mi dođe u ruke nemam ništa protiv da se malo podsjetim :). Ove "kolačiće" smo sestra i ja nekada znale često raditi za doručak ali sada već odavno nismo . mi ih zovemo "male palačinkice" , pa u kombinaciji sa raznim marmeladama ili sa nutelom baš uživamo.
    Kod tebe mi jako lijepo izgledaju, mekano, spužvasto, pa ova marmelada, mmmmm....., jako dobro ! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. mi pravimo nešto slično, smjesa kao za palačinke samo ih radimo u mini verziji i zovemo prevrte :) a tko nije obožavao koka, baš si me vratila u djetinjstvo :))

    OdgovoriIzbriši
  5. I kod nas su bili ustipci... Svi smo ih obozavali :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. I kod nas su se jele ovakve stvari. Volim to, a čini mi se da sam s godinama zaboravila na ljepotu jednostavnih stvari. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Moja baka je radila nešto slično, ali ona je stavljala prašak za pecivo, iako je praktički svejedno, soda ili prašak. Nisam to jela više od 20 godina, slatka varijanta me više ne privlači, baš bih voljela probati slanu.

    Sjećam se da smo te Kušanove knjige morali čitati za lektiru, ajme kako je to meni bilo dosadno:(

    OdgovoriIzbriši