25.5.10

Čemu k vragu eksperimentirati sa provjerenim receptima?

Ne znam kako vi , ali ja često volim eksperimentirati sa već nekim poznatim receptima. Što nije loše, jer ponekad se stvarno dođe do krasnih rezultata i sjajnih jela. Ali kad za neki slatkiš imaš super recept, koji svaki put uspjeva.....čemu onda k vragu eksperimentirati??

I tako vam ja u subotu otišla do supermarketa po namirnice za obiteljski nedjeljni ručak. Ja kuham za sve. Dugo sam razmišljala bi li radila neki novi desert, da isprobam neki novi recept, ali rekoh ajmo se mi držati one ziher je ziher, da ne bi bilo da je milka čokolada za desert. Idem ja raditi čizkejk .. Hodam ja sa kolicima.. ok.. vrhnje, jaja, limun, kekse imam doma..sir... I poleti ruka prema mascarponeu. Zašto i kako, to mi je sad ovako gledajuću unatrag teško razumjeti. Pojma nemam kako se ponaša mascarpone kad se peče, koliko se treba peći....Jel se uopće smije peći????

I lijepo ja sve po svojem receptu.. napravim tijesto, spečem keksiće.. Izlijem u kalup.. I ostane mi malo viška .. Odlučim to staviti u male kalupiće i dodam unutra zamrznute borovnice.

Sve skupa lijepo smjestim u pećnicu i pustim.. Zgasim pećnicu nakon sat vremena. Otvorim. Pustim malo vrućeg zraka. Pustim da se malo ohladi. Vadim ponosno svoj čiz van i idem staviti preljev od vrhnja. I izlijem ja to lijepo gore, a kad ono buć.......sve propadne unutra......Ajme.....pa što je ovo?? Pa mascarpone, crna Andrea...Odlučim se ne nervirati.. Vratim sve nazad.. Bu se valjda stislo.. Uglavnom ako želite da vam čiz izgleda obrnuto, tj . da imate red vrhnja na dnu.. ovo je provjereno dobar recept za to :). Stislo se je.. Okus je tak. Sliku od sramote neću niti pokazivati..

Sva sreća da je ostalo kreme, pa sam imala taman 5 kalupića za nas sa ovim borovnicama. Iskreno, nije bilo baš nešto, ali za dići šećer u krvi sasvim ok..

Eksperiment sa čizom.. zatvoren zauvijek.. od sad pa nadalje samo ABC i sir vulgaris :)

Broj komentara: 18:

  1. hm... zanimljivo vidiš jer imam baš recept za njujorški cheesecake i u receptu isključivo mascarpone, doduše recept je iz talijanske kuharice, a njima je valjda mascarpone sir nad sirevima :) sad me baš zanima da li bi taj recept koji imam uspio, nakon ovog tvog iskustva, morat ću probat :))..

    OdgovoriIzbriši
  2. Verujem da se to svima ponekad dogodi, meni definitivno jeste iako si to lepo rekla u naslovu "cemu, k vragu, eksperimentirati sa provjerenim receptima?" Verovatno nam taj "vrag" ne da mira i onda nastane ovakva situacija... medjutim sve je dobro sto se dobro svrsi i, kako kazes, ipak ste ga pojeli pa se time tragedija umanjuje :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. To mi se obično desi kada imam goste, sva sreća svi su razumni :)Meni i krema s borovnicama izgleda slasno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Andreica uvijek zaimljivi postovi..nasmijah se od srca..Ali svima nam se to događa, pa opet eksperimentiramo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Aj, baš mi je žao Andrea. Još kada uzmem u obzir da je mascarpone 2-3 puta skuplji. Ako si zadovoljna svojim prethodnim receptom zašto bi mijenjala? Ako mogu preporučiti Vindija Scalu light, koji se odlično ponaša u ovom kolaču.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh ovo mi je poznato :), baš ovako zna izgledati, sama od sebe promjenim neki sastojak ni sama ne znajući zašto i onda kukam zašto se nisam držala recepta. Žao mi je što ti desert nije uspio kako si zamislila, ali i ove mini sirne kremice sasvim dobro izgledaju !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam jednom probala sa mascarponeom i jednom sa rikotom (bas u Italiji) i nije mi se svidjalo... Sad pravim njujorski cizkejk iskljucivo sa krem sirom koji mora biti slican sa Philadelphia cream cheese, i cizkejk ispada vrlo autentican (to mogu iz iskustva da potvrdim kao cesti posjetilac americke CheesecakeFactory! hehe). Potpuno je drugaciji nego ovo sto sluze po kaficima...
    Bas sam juce napravila, ostaje mi da slikam, nikako da nadjem vremena... Ako ostane koje parce dok ja uzmem fotoaparat :) Objavicu za koji dan :))


    pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo s eksperimentiranje mi je jako poznato. A najgora sam kad se pravim pametna pa eksperimentiram s receptima koje ni u originalu nisam baš savladala. :D :D
    Inače nisam probala pečenu verziju kreme od mascarponea ali sirov mi je odličan u kremama poput tiramisua.
    Ma za cheesecake se i ja držim svog provjerenoga recepta jer ipak neke stvari ne treba mijenjati. :D :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Da i ja volim ekspermintirati i stvarno se nekad pitam čemu ali opet pretgne želja za nečim novim.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kada radim čizkejk stavim krem sir,jednog naseg proizvodjača.Maskarpone je meni dosta skuplji od tog sira a ovaj je proverem vise puta u svim varijantama...:)Ali sto kazes vrag neda mira pa i ja ponekad posegnem za nečim sto ne planiram!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja takodje volim da eksperimentisem sa razlicitim sastojcima i u potpunosti te razumem. I pravo da ti kazem na greskama se uci. Kad je rec o poslasticarstvu izuzetno je tesko eksperimentisati, jel' i najmanja promena moze da izazove katastrofu, sto si i sama uvidela. Kad je rec o slatkome uvek biti na oprezu i ne odstupati od recepta.
    Ja sam nekoliko puta napravio Americku cheesecake sa mascarpone sirom i svaka je ispala kremastija nego obicno. Ipak je mascarpone mnogo meksi nego krem sir poput Philadelphia, tako da on nije dobra zamena za isti. Takodje Philadelphia cream cheese sadrzi pozamasnu kolicinu stabilizatora i emulgatora, kaja takodje doprinose stabilnosti i teksturi cheesecake.
    Pozdrav i puno srece sledeci put.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ako volis pravit Cheesecake ja imam odlican recept za cokoladnu varijantu na svom blogu. Ja sam istu napravio za moju porodicu povodom moje poslednje posete Srbiji i svi su se odusevili.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Mascarpone je skuplji, ali ja sam kupila onaj od Vindije koji košta 500 g cca 22 kn. To je negdje sličan trošak kao i abc sir za tu količinu, tako da se nisam puno financijski uništila he he.

    @Miroslav- iskreno nikad još nisam niti probala čiz od čokolade. baš ću pogledati

    OdgovoriIzbriši
  14. Cuj meni se cini da je taj tvoj mascarpone pravljen sa malo zelatina (koji se pod utjecajem toplote otopio) posto je tako jeftin, tako da je to vjerojatno razlog sto je kolac tako mekan. Ovdje se koristi Quark-sir za Kaesekuchen. Ja vise volim ne pecene cizkejkove (koje stvrdnem zelatinom), tipa tiramisu, ili jednostavno one sa vocem na vrhu.
    P.S.
    Zar nisi probala cokoladni cheesecake iz 'Torte i to'?

    OdgovoriIzbriši
  15. Pa ja imam i jednih i drugih iskustava. I kad sam mijenjajući dobila barem za nas bolje rezultate i kad sam do temelja zeznula stvar, a vjerojatno će i ubuduće biti jednako. Što se tiče cheesecake, stvarno ih ima svih fela, recepata, a moram priznati i ukusa. Ja, što sam već milijun puta navodila, ne padam na nos od oduševljenja cheesom iz Torte i to i ne kužim šta je to tako dobro u njemu. Isto tako sam kad je cheesecake u pitanju, sklonija što kaže Melrose onima koji se ne peku, nego se rabi želatina, ali ima i onih pečenih koji su mi mrak, poput Andreinog Japanca i sl. Isto tako gotovo uvijek sa najviše uspjeha za bilo koju vrstu koristim svježi kravlji sir.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja sam već dvaput pravila jednu crostatu s mascarponeom i jabukama, koja je u biti slična cheesecakeu, i mogu ti reći da je bila odlična. Kad sam je pravila prvi put, mislila sam da će biti za baciti kad sam vidjela svu masnoću koja je isplivala na površinu, ali kad se ohladila bila je skroz u redu.
    One zdjelice mi se čine jako dobre, obožavam borovnice, još u kremastom okruženju, njam!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja sam dugo trazila zamenu za Philadelphia cream cheese i na nekom forumu sam saznala da koriste Ella sir kao zamenu. Ne znam dal to ima kod vas, mozes da probas, ja s njim pravim cheesecake i odlicno mi uspeva i dobro se pece

    OdgovoriIzbriši
  18. :D Evo upravo guglam sta da radim, stara mi umjesto svježeg sira koji inače koristim za ovu tortu donijela mascarpone i ajde, sta cu sad, pa da probamo. Moja mala katastrofa je upravo u pećnici :D :D Znači višnje će mi potonuti, ahahhaha...

    OdgovoriIzbriši