16.12.10

Malo drugačija baklava


Ja sam uvijek tvrdila da me nije briga koje je doba godine i da su meni sva godišnja doba krasna. Svako ima svoje čari..

E pa, uzimam si za pravo da se predomislim.. Ne znam jel to od lude i naporne godine, koja sva srećom hvata zadnji dah, ili što sam ja ušla u godine.. službeno objavljujem.. MRZIM ZIMU.. Smrznuta sam , ledeni vjetar mi puše kroz kosti, ne mogu obući najelonke i preko hlače, jer se onda u zatvorenom osjećam ko medvjed, svako jutro moram strugati led sa auta, ne mogu u šetnju, mrak je kad se dižem, mrak je kad izlazim iz ureda... Snijeg u gradu nije snijeg, to je čudo koje ti prlja čizme, sol uništava cipele, blato je na svoj odjeći..

Nadam se da sam vas dobro udeprimirala :))) pa evo nešto slatko da se lakše prebrode ovi dugi zimski dani..

Baklavu original volim jaaakooo. Ali stvarno je kalorijska bomba i od tog šećera i agde mi bude slabo..

Na ovaj recept sam naletila slučajno na stranici od Belja.. U originalu je baklava od ABC sira i kupina. Ja sam zamijenila sa malinama.

Za baklavu je potrebno:

SASTOJCI


•200 g malina
•6 listova kora za savijače

•200 g Abc svježeg krem sira

•2 jaja

•½ šalice šećera- ja sam smanjila, stavila sam 2 žlice

•½ šalice ulja

•prašak za pecivo

Izrada:
 
Mikserom izmutiti jaja i šećer , te prašak za pecivo i ulje dok ne postane lijepa svjetložuta smjesa. Umiještati ABC sir (ja sam ga držala vani cca 2 sata prije nego što sam počela raditi kolač) sa pjenjačom dok smjesa ne postane jednolična.
 
U protvan (moj je bio veličine 25 x 20 cm) staviti 1 koru pa premazati sa pripremljenom mješavinom. Staviti drugu koru pa opet namazati mješavinom. Na treću koru staviti prvo mješavinu pa na to voće, isto tako ponoviti sa 4 korom. Petu premazati sa sirom, a zadnju 6 ostaviti nenamazanu. Izrezati lagano na komade kakve želite poslije imati za posluživanje.
 
Zagrijati pečnicu na 180 C i peći cca 30-tak minuta.

Dok se peče baklava, pripremiti agdu.

Potrebno:
  • 1 naranča
  • pola litre vode
  • 4 žlice šećera (može i više, ali ja ne volim preslatko)
Naranču iscjediti , naribati njenu koricu i staviti koricu i sok kuhati sa vodom i šećerom. Kuhati dok se šećer ne otopi do kraja. Pečenu baklavu odmah preliti sa vrućom agdom.

Ohladiti na sobnoj temperaturi do kraja i zatvoriti sa prozirnom folijom i staviti u frižider preko noći.

Dobar tek!

Broj komentara: 16:

  1. Nisam nikada jela voćnu ali maline..njami...

    OdgovoriIzbriši
  2. Slatko si me nasmejala :) ne volim ni ja zimu ali još uvek umem da uživam u prvom snegu dok se ne pretvori u bljazgavicu.
    Proći će, traje samo tri meseca u godini ;)
    Pita sa malinama odlično izgleda, ja sam čak gledala u jednoj našoj novoj kulinarskoj emisiji kao prave lenju pitu sa malinama. Verujem da je fenomenalna. Ubedljivo najbolja vočna baklava koju sam imala prilike da probam je sa kupinama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Eh, draga moja, ti ne voliš zimu a ja ne volim ni ljeto ni zimu. Ali, lakše mi je zimi,... ipak:))
    Mogu ti reći da bi i meni pasala ova baklava, fenomenalno mi izgleda a vjerujem da je vrlo osvježavajuća i još k tome mirisna... na maline, mmmm

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam s juga pa mi zima u Zagrebu jako teško pada. Stalno se oblači pa svlači jer si došao u toplo i tako u nedogled. A pravo kažeš za snijeg, to nije to. Em se zaledi ili postane bljuzga i bude sivo. Ja volim sunce i čisto nebo. Ni komad ove baklave ne bih odbila :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja kao Snjeza, ne volim preterano ni leto ni zimu, najdraza mi je nekako jesen. Mozda zvuci ludo, ali ja obozavam kisu ;)
    Baklava izgleda jako fino!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super je baklava, baš bi pasala, još s malinama..mmmm....:)
    A što se tiče godišnjeg doba i vremena, ja sam tu prava pravcata škorpionka, danima i satima bi se pržila na + 40 C...obožavam ljeto i sve što ide uz njega!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jela sam jedanput baklavu s visnjama i bas mi se svidjela. Ova kombinacija s malinama bas mi primamljivo zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  8. joj, ovo mi zvuci super, jako primamljivo izgleda!!! a ja volim zimu, ne mogu si pomoci:))))

    OdgovoriIzbriši
  9. Bas ti fino izgleda ova baklavica. I Garfield bi uzivao u njoj! Upravo idem raditi baklavu, klasicnu sa puuuuuno oraha i secera ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam nikada vidjela vocnu baklavu (osim sa suhim vocem) i recept izgleda bas primamljivo. A sto se tice zime...ako te tjesi kod nas je - 20, dodje mi da placem kad izadjem iz kuce. Lice boli doslovce, ono sto se kaze stipa za lice. Utjeha je definitivno u pecenju kolaca :)Maline obozavam, moram ovo isprobati

    OdgovoriIzbriši
  11. Slažem se sa svime što si napisala o vremenu ali ipak ja toliko mrzim ljeto da i ovo lakše podnosim.
    Jako mi se sviđa ovakva drugačija baklava i mislim da bi puno više prijala od one klasične. Baš zanimljiv recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Maline i njihov slatki okus svaku depru otjera do vraga. Ova baklava bi i najvećeg namćora razveselila.
    I ja sam jutros gegajući se korak po korak po ledu pomislila kako mrzim zimu, mrzim hrpu odjeće na sebi koju moram navući na sebe da se ne smrznem, mrzim svoju slabu cirkulaciju zbog koje su mi ruke ledene da boli.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja bih ti rado uputila poziv da dodješ u posetu meni u Kaliforniju, ali je kod nas već danima kiša, kiša, i samo kiša. moraću sačekati:)
    Moja je mama pravila baklavu sa višnjama i sa makom (tu su zvali "Sandokan" - da li se još neko, osim mene, seća te serije sa Kabirom Bedijem?)
    Sad će lepi praznici, dosta dana za odmor, pa ćeš i na sneg gledati drugačije kad si unutra - pahuljice mnogo lepše izgledaju kad se gledaju kroz prozor tople sobe:)
    BTW, što se čitanja tiče, i moji naslovi su izgubili na vrednosti tokom godina:) Ali u poslednje vreme pokušavam da čitam manje, ali bolje. Sve dodje na svoje. Ono pravo čitamo sa 20 ili 60 godina, sve ostalo je "nešto izmeeedju":=

    OdgovoriIzbriši
  14. jako mi se sviđa ovakva baklava, a što se tiče zime nikad je nisam voljela, ljeto je za mene omiljeno godišnje doba i oduvijek ga obožavam, tak vruće još nije bilo da ja to ne bi mogla podnjeti

    OdgovoriIzbriši
  15. Nešto slično, po receptu za onu moju baklavu od jabuka, radim i ja sa šumskim voćem ili bobicama i znam da je ludo dobro i ukusno. Prekrasno izgleda ovako crvena! :)

    OdgovoriIzbriši