30.8.10

Puding??



Za mene je puding Dolcelina vrećica i to samo ona smeđa, jer onaj od vanilije ne volim, pa to sve lijepo u kipuće mlijeko, čekaš da se malo ohladi, pogledaš kojoj žrtvi uvaliti koricu sa vrha i voila..

U časopisu BBC good food puding je nešto sasvim drugo.. Nisam imala do sada prilike probati engleski puding, pa rekoh da zasučem rukave...

Sastojci:


  • 250 g borovnica (ili bilo kojeg drugog voća)

  • 50 g kristal šećera + 2 žlice dodatno

  • 140 g glatkog brašna

  • puna žličica praška za pecivo

  • 2 jaja

  • 50 g smeđeg šećera

  • 85 g maslaca

  • 2 žlice djelomično obranog mlijeka

  • korica 1 naranče

Namastiti posudu prema želji. Ja sam prema obliku pudinga sa slike uzela posudu za kuglof, što se pokazao kao potpuni promašaj, budući da nisam mogla iskrenuti puding van, nego ga samo grabiti žlicom (vidi se na priloženoj slici).

Pećnicu zagrijati na 180 C.

Borovnice (u orginal receptu imai jabuka ) pomiješati sa dvije žlice šećera i polovicu staviti na dno posude u kojoj ćete peći puding.

Pomiješati brašno i prašak za pecivo.

U dugoj zdjeli miskati obadva šećera sa maslacem dok ne postane kremasto. Dodati 1 jaje i dobro izmješati, pa zatim dodati 2 jaje i opet potpuno izmješati.

Dodati polovicu brašna i lagano umješati sa žlicom. Zatim staviti 1 žlicu mlijeka, umješati, pa dodati drugu polovicu brašna i ponoviti postupak , i na kraju 2 žlicu mlijeka. Na kraju umiješati koru od naranče.

Pola tijesta preliti preko voća na dnu posude, pa staviti drugu polovicu voća i na nju drugu polovicu tijesta.

Posudu staviti u drugu veću posudu i do polovice napuniti vrućom vodom (bain marie).

Peći 1 sat i 15 minuta. Zadnjih 15 minuta staviti papir za pećenje preko posude da puding ne zagori na vrhu.


Ja zadovoljna rezultatom, bilo je stvarno fino, ali za drugi puta za sebe ću smanjiti količinu šećera, dio brašna zamijeniti integralnim brašnom i definitinvo staviti još jabuke unutra :)

Broj komentara: 15:

  1. Jako lijepo izgleda i sigurno je fini. Naravno, kako Engleska i nije dio Evrope, kod njih je puding sasvim nešto drugo, a najpoznatiji je onaj što se radi za Božić. K nama je puding došao iz Austro-Ugarske kuhinje, pa je to nešto sasvim drugo. Kada su djeca bila mala, a nisu baš voljeli mlijeko, često sam im kuhala puding (po dva miješana okusa), a imam još uvijek i zgodne kalupe za njega. Oduvijek sam kuhala onaj Oetkerov, pa tako i danas, jer ima jako veliki izbor okusa (vanilija i čokolade idu mi na nos). I još nešto, kada vidim recept za kolače koji koristi kremu od pudinga, dalje više ni ne čitam. Ne podnosim takve "prečace" i smatram da su to vrlo loši kolači (preslatki i umjetni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
    (http://gencalsabahattin.blogspot.com/ adresinde cafepepelanın nevzine tatlısını yayınladım. Her Pazartesi yapılacak yayınlarda sizinde yayınlanmasını istediğiniz yemek tariflerinizi beklerim.)
    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram da priznam da sam i ja pomalo zaintrigirana engleskim pudingom, pogotovo kako Κάθαρσις kaže onim koji spremaju za Božić. Videla sam na Najdželinom forumu da oni to spremaju nedeljama pre Božića i ništa mi nije bilo jasno kolika buka se napravila oko toga. Žene su jednostavno digle paniku oko Božićnog pudinga. Kod nas je to sve za Božićne i ostale praznike sasvim normalna stvar. E da vide oni naše trpeze. Možda preterujemo, ali nije mi žao. Moraću i ja da probam ovu tvoju poslasticu pa da možda kasnije i isprobamo taj čuveni njihov Božićni puding.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zgodna ideja, volim isprobavati nove vrste i okuse. Nisam nikada probala njihov puding, morat cu i to promijeniti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo zanimljivo i vjerujem da je dobro!
    I za mene je puding onaj iz vrećice ali, znam nekoliko osoba gdje su umjesto tog pudinga iz vrećice u kolač odnosno kremu u koju ide taj praškasti puding stavljale onaj gotovi iz čašice (naravno, na kraju se sve bacilo):))) Znači, svi imamo različito poimanje pudinga:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. I meni je puding onaj iz vrećice, Samo što ja više volim od vanilije. Ja volim mlak i obožavam koricu. :) Ovaj tvoj izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Puding (mislim na onaj iz vrećice) nisam jela valjda mali milijun godina. Kad pomislim na njega uvijek mi padne na pamet moj brat koji je u vrtiću praznio čaše svih onih koji bi ga ostavili netaknutog.
    A ovaj drugi puding, zapravo nisam nikad iskušala. Baš sam nedavno gledala jedan recept s ricottom i mislila se da ga napravim ili ne, ali već unaprijed znam da bih ga samo ja jela.
    Baš su mi izazovne ove borovnice u tvom pudingu. Ideja će me sigurna sam prije ili kasnije zaintrigirati dovoljno da ga isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja bih vrlo rado pravila ovaj i slicne puddings, kao Nigella Lawson, ali....osim mene niko nece da ih jede, pa se ne usudim:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je odličan puding i sigurno vrlo ukusan. Jela sam engleski puding, ne baš sa ovim sastojcima, ali sjećam se naših komentara kada nam je domaćin u Londonu rekao "a sada se počastite našim engleskim pudingom", mi onako ljubazno zahvalili a onda kroz razgovor jedni drugima rekli "oni ovo zovu puding ?" :):)
    Ja volim engleski puding i ovaj recept ću rado preuzeti !

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja volim jedan i drugi puding iako mi je ovaj naš malo draži. Meni je naj najdraži Vindijin gotovi pudnig u časici, okus lješnjaka. E taj puding kod mene izaziva ovisnost. :)
    Sviđa mi se ova kombinacija sastojaka i ne sumnjam da je fino, a što se pečenja tiče mislim da ga je najbolje peči u individualnim porcijama, remekinima i tako ih direktno poslužiti

    OdgovoriIzbriši
  11. ja ove iz vrećice i čašice ne volim baš, ali oduševio me engleski puding koji sam radila u sklopu daring bakersa. ovaj tvoj me tako mami, s borovnicama mora biti predobar!

    OdgovoriIzbriši
  12. U Engleskoj se puding zove ono sto se kod nas zove desert, znaci nesto slatko nakon glavnog obroka,ima svakakvih pudinga od kolaca , do ovoga tvoga, do totalno nejestivih (nama koji nismo odrastali s tim,lol) . Ipak su mi nasi kolaci najbolji .
    Pozdrav iz Engleske

    OdgovoriIzbriši
  13. Ah ti Englezi. I mene je kada sam počela sakupljati kuharice bunilo to "puding", ali tek kad sam vidjela one slane sa lojem, e ko bi Engleze razumio.

    OdgovoriIzbriši
  14. puding je odličan, sigurna sam da bi mi se svidio, onaj iz vrečice ne volim baš, al' zato onaj u čašici plastičnoj, Zbregov ako se ne varam, mi je odličan, pogotovo okus lješnjak i novi okus tamna čokolada! :)))

    OdgovoriIzbriši
  15. do nedugo nisam imala pojma za taj engleski puding, meni je oduvijek puding bio onaj iz vrećice, no od kako sam saznala da je za engleze puding nešto drugo nego za nas hoču da ga probam, no još istražujem razne recepte
    ovaj tvoj mi se dopada pa ću vijeti dal ću ga po tom receptu napraviti

    OdgovoriIzbriši