1.9.10

Pizza...





Pizzu obožavam.. Kad se sjetim da sam ju dugo vremena iz nekog nepoznatog i nerazumljivog razloga odbijala probati .. dođe mi da zažalim i nad tim vremenom koje sam si uskratila u uživanju u ovoj deliciji :)

I onda negdje, čini mi se da je to bilo ljeto između 7. i 8. razreda osnovne škole, sa mnom je na moru bila moja prijateljica Tina. Kako je moja mama morala nazad na posao, a nama se još nije išlo kući, došla je njezina mama da nas pričuva tjedan-dva. Teta Ljubica ima bolje metode uvjeravanja od moje mame, pa je to bilo nekako ovako:

Teta Lj:  Danas imamo za ručak pizzu
Ja:         Fuj.. ja to ne jedem
Teta Lj:  Čuj draga, ja ne bum kuhala dva ručka, pa ti vidi. Ak nisi gladna nemoj jesti.
Ja:         Ja ću si speći jaja
Teta Lj:  Slobodno.

I tako ispekla teta Ljubica pizzu, ja sam se nešto durila i nisam htjela jesti... I onda kako to već biva, ulovila me vučja glad. Čekala sam da ne budem teti Lj. u vidokrugu i ko pravi lopov gurnula ruku prema ostacima pizze i zagrizla......... Mmmm.. Pa to je dobro.. Zapravo.. jako dobro.. Pa gdje mi je bila pamet.

Uhvaćena u činu žvakanja , morala sam teška srca priznati poraz.. da nisam bila u pravu. I tako je počela ljubav na prvi zalogaj koja traje dan i danas.

Pizze volim u svim oblicima , jedino se još nisam navikla na pizze sa morskim plodovima. Najviše uživam u Italiji , nevjerovatno je kako Talijani mogu napraviti dobru pizzu (a i pašte :)) .

Jednom sam negdje bila naletila na neki članak o nekoj knjizi u kojoj je netko istraživao talijanske pizze pa postoji i knjiga recepata sa raznim vrstama tijesta. Naravno da nisam spremila link, pa ako nekom ovo zvuči poznato please help.

Kada radim doma pizzu po ljeti , ovo mi je najdraža kombinacija.


Tijesto:

Ne mjerim, idem odokativnom metodom:

- pomiješam brašno, sol i suhi kvasac
- dodam tople vode koliko treba da se dobije kompaktno tijesto
- zamiješam rukom , oblikujem loptu, namažem maslinovim uljem i ostavim 30 minuta da se digne


Volim okruglu pizzu, pa uvijek pečem u ovom protvanu za tart. Tijesto razvaljam uvijek na pobrašnjenom stolnjaku i pažljivo ga prenesem u protvan, koji prethodno namažem sa maslacem.

Najviše volim stavljati sjeckanu rajčicu kao podlogu, ako nemam onda stavim pasiranu. Kad namažem tijesto sa rajčicom malo poparim.

Običan sir sam odavno već zamijenila mozzarelom. Puno mi je bolja pizza sa mozzarelom. Narežem ju na tanke šnitice i poslažem na rajčicu. U ovom slučaju sam se odlučila za vege opciju, pa sam gore samo stavila zelenu i žutu papriku , i cherry rajčice.

Rub uvijek namažem sa maslinovim uljem i u pećnicu na 230C cca 15-tak minuta.

Dobar tek!


Broj komentara: 19:

  1. Da li postoji neko na ovoj planeti ko ne voli picu!? Svaka kuca ima svoj recept i svi recepti su sjajni ako ih ukucani vole. Meni moj suprug samo trazi picu sa kuleno i to je to. Svaka druga samo moze da prodje tako da se vise i ne trudim, stavim kulen i sada je to postao zastitni znak nase kuce.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima nas još takvih koji smo odbijali jesti neka jela a sada ... uživamo u njima. Ja dugo nisam htjela ni primirisati bananu i sada žalim za propuštenim, i tako ima toga još...
    Pizza je zakon!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična pica, baš ovako samo s povrćem, a u tart kalupu dobra ideja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisi jela pizzu:)??? Kako, zasto? Ne mogu se sjetiti kada sam ju ja prvi put probala...ni kada se otvorila prva pizerija, ali znam da sam vec bila 'velika'. Sta sam jela prije pizze...vjerojatno cevape:)!

    OdgovoriIzbriši
  5. A evo mene opet pizza ti je sjajna , i moj Tin je godinama nije jeo iskreno ni sama neznam zbog čega a sad je obožava i jedva čeka kad je na meniu..

    OdgovoriIzbriši
  6. Nasmijah se ja od srca tvojoj priči..jer imam i sama takve poput tebe dok si bila mala..ali sad ju i oni obožavaju..Baš smo danas papali Jumbo (gratis- tata je dobio bonove za gratis dvije pice i piće)..Često ju papamo i na poslu, gladni u noćnim smjenama i dežurstvima kad se ne stigne otići na večeru na vrijeme, a povremeno ju i sama ovako kao i ti napravim. Krasne su slikice!!...kao i one na Fotoamateruši - za one koji još ne znaju!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pizza ti je savršena! :D, skoro pa isto je i ja radim, rajčica uz origano mi je apsolutni "must" na pizzi i ne priznajem pizze bez rajčice (heh to nisu pizze, to su pogače :D), valjda je to jedini razlog zašto ja volim pizzu.. drugi sastojci mi i nisu toliko potrebni :DD
    I uvijek stavim mozzarellu, ali pred kraj pečenja da mi ne zagori..

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja je ko mala, tamo negdje di desete godine, nisam voljela. Nemam pojma zašto. I onda sam se, ne sjećam se kada ni kako, naglo zaljubila u nju. Ova tvoja izgleda fenomenalno!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Vidim da nisam jedina :)))) ipak smo mi djeca nekog drugog režima, očito je pizza nama svima kasnije stigla, pa nam je trebalo vremena da se naviknemo :)

    @ melrose- da , sa čevapima niti ja nisam nikad imala problema :)

    @ nada- hvala ti :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Svu talijansku hranu oduvijek volim, pa i pizzu. I svaka mi je dobra, iako, objektivno i nije. Prve pizze smo jeli u pizzeriji u Dežmanovom prolazu, kao studoši. Bilo je jeftino i fino. Isto i na Cvjetnom. Danas ih više nema tih pizzeria, došao je "progres" i kapitalizam, pa su tamo neki fensi (iako je Zgb i fancy contradictio in terminis iliti oksimoron) dućani i mobitel centri. Ah, odlazak na te pizze bio je vrhunac luksuza, obilja i sreće!

    OdgovoriIzbriši
  11. Vjerovala ili ne, niti ja je nisam htjela probati i tvrdila sam da ja to ne jedem i ne volim! :))
    Odlično izgleda, a i ja sam se ovo ljeto igrala sam svim varijantama pizza i pogača!

    OdgovoriIzbriši
  12. pa ne sjećam se da smo mi uopće jeli pizzu dok sam bila mala, ugl.znam da sam odbijala mnoga druga jela (npr.bolonjez ne mogu da vjerujem) naravno dok nisam kasnije probala i ne mogu prežaliti što sam toliko propustila...
    evo ja sam isto prije dva dana radila pizzu, od kako sam naučila doma raditi je više ne odlazimo u pizzerije, stvarno je svi obožavamo

    OdgovoriIzbriši
  13. Mmm....pizza!!!! Knjiga je možda Reinnhartova (Peter Reinhart) knjiga American pie:My search for perfect pizza. Probaj je potražiti na Amazonu. Ja je imam i odlična je. Opisuje 12 8tako nešto) vrsta tijesta za pizzu i razne umake, nadjeve. Čovjek je obišao najhvaljenije talijanske picerije i one u SAD, otkrio neke njihove tajne, ispričao odličnu priču. Ako je to ono što si tražila bilo bi mi drago.

    OdgovoriIzbriši
  14. Tako ja kad sam bila mala nisam mogla podnjeti umak od rajčica. Od samog mirisa bi mi pozlilio, a danas ne mogu zamisliti kuhanje bez rajčica.
    Moj dragi kad je bio mali isto nije volio pizzu jer je nije nikad probao, njegova priča je slična tvojoj, jednom kad je zagrizao u nju rodila se ljubav. :)
    Ova tvoja mi se jako sviđa i odlično mi izgleda u ovom kalupu za pite.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. hehe, dobro si me sjetila... ni ja nisam jela pizzu kad sam bila mala zato što nisam voljela ketchup :)) ne sjećam se kako, ali onda sam to prevladala i sad pizzu obožavam kao i ketchup (zapravo, ovisna sam o njemu) iako znam da na pravu pizzu ne ide ketchup nego umak od rajčice, ja sam ovako navikla... tvoja izgleda tako fino, ljetno :))

    OdgovoriIzbriši
  16. Pizza je izvrsna , super si je napravila i baš dobro izgleda ! Ja sam ljubitelj pizze iako je ne jedem baš često već dođem do one faze da je se baš uželim pa onda još i više u njoj uživam. Zanimljiva mi je priča o tvom otkrivanju njezinog okusa :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Čak i na moju pizzu, a 'Semra i poštovati. Vaša pizza i 'lijep, dobro dizanog veramnte
    Pozdravi

    OdgovoriIzbriši