29.6.10

Povrće i riža iz woka


U fazi sam eksperimentiranja sa istočnjačkom kuhinjom. Wok sam kupila već davno, izvadila iz kutije, stavila u ormar i tamo je stajao. Toliko je težak i velik da mi ga se nije dalo vaditi :) Onda sam odlučila napraviti mjesta vani tako da mi uvijek bude pri ruci ..


U woku treba i znati kuhati, ja se tek učim, tako ako netko ima kakve savjete.. s veseljem ih očekujem :)


Najbrži način kuhanja se zove STIR&FRY, koji omogućuje brzu pripremu jela, a sve namirnice ostaju fine , pune okusa, boje i mirisa. Za ovu tehniku kuhanja, sve namirnice treba pripremiti unaprijed, trebaju biti sitno narezane i stajati pri ruci da se mogu ubaciti brzo u wok. Wok treba prvo dobro zagrijati, pa se onda dodaje ulje. Ulje treba razliti po cijelom woku, pustiti da se zagrije i kuhanje može početi. Hranu je potrebno cijelo vrijeme miješati, najbolje sa drvenim štapićima koji obično dođu u paketu s wokom.



Ovaj put donosim jedan zdrav i krasan recept. Potrebno je:


  • Ledo ili neka druga mješavina kineskog povrća (ili svježe ako imate pri ruci- sastojci nabrojani ovdje

  • Riža- basmati je najbolja

  • Soja sos

  • Đumbir u prahu

  • Sojine klice (ima ih u Intersparu)

Prvo treba skuhati rižu.

Zagrijati wok i dodati ulje. Staviti povrće i miješati cijelo vrijeme cca 4 minute. Začiniti sa đumbirom u prahu prema želji i dodati cca 0,1 dcl soja sosa. Pustiti da se malo ukuha i zgusne (cca 2 minute). Dodati rižu, sojine klice i miješati sve zajedno još cca 1 minutu .

I gotovo :)


Dobar tek.


    Broj komentara: 7:

    1. Namirisala sam:)))
      Obozavam ovakvu hranu!!!

      OdgovoriIzbriši
    2. Wok imam vrlo dugo i često radim kinisko - kako mi to zovemo. Isto ovako povrće, ali rižu pržim posebno s lukom i soja sosom. Pa meso, piletinu ili svinjetinu, isto u woku. Sve u svemu, meni je ovo što predlažeš vrlo fino i to volim.

      OdgovoriIzbriši
    3. :)) ja pravi mi dzemove u wok-u. Kao prvo nemam vecu serpu, a kao drugo wok super grije (ja imam neki zeljezni ogromni) i dzem je puno brze gotov!

      OdgovoriIzbriši
    4. mmmm, super! lijepo si opisala najbitnije stvari vezane za kuhanje u woku... i ja sam malo istraživala i uglavnom sam došla do sličnih spoznaja... ne znam jedino jesi li napravila seasoning woka? super brzo i fino jelo! :)

      OdgovoriIzbriši
    5. Obožavam ovakva jela i kad sam tek počinjala kuhati wok mi je bio alfa i omega. Odlična je to stvar, samo sve baciš unutra i dobiješ šareno, zdravo i ukusno jelo. :)

      OdgovoriIzbriši
    6. Šta da ti kažem, volim ovako pripremljenu hranu, a stir-fry tehniku kuhanja sam primjenivala prije nego sam znala da se tako zove.
      Divan ti je rižot i fotografija je tako lijepa i čista, sve djeluje vrlo privlačno.

      OdgovoriIzbriši
    7. hvala svima :)

      @merlose- znaš da sam si ja razmišljala da bi bilo dobro džem miješati unutra :)))

      @ josipa- nisam do sad ni znala što je seasoning woka, pa sam si proguglala... :)

      @ cosmo- hvala za pohvalu fotke

      OdgovoriIzbriši