23.6.10

"Orijentalna" kajgana



Kuhinja moje mame je tradicionalna. Uglavnom što se jede u većini hrvatskih domova, sa nezaobilaznim grahom, sarmom, punjenom paprikom, domaćim juhama, pohanim mesom i sl.


Niti mama niti tata nisu od neke ljute hrane i puno začina, tako da je moje isprobavanje i eksprimentiranje sa hranom počelo sa mojim samostalnim životom. Prva kuhinja na koju smo se jako "navukli" je meksička i koja se vrlo često nađe na našem tanjuru. Čak su mi i tikvice postale nova namirnica, jer se iz nekog razloga nisu jele kod mojih roditelja :).


U zadnje vrijeme počela me sve više privlačiti orijentalna kuhinja (kineska, indijska, tajlandska, marokanska) kojoj nisam prije bila previše sklona. Vječan problem je što se kod nas nažalost ne mogu baš nabaviti sve namirnice, ali moram priznati da se ipak u zadnje vrijeme stanje popravlja.

Drage moje sugrađanke iz Zagreba, ako znate gdje šta ima finog za kupiti, javite :)).


Najveće "otkriće" u zadnje vrijeme mi je povrće kineska mješavina od Leda. Već sam isprobala par recepata u woku ( još da ih malo dotjeram, pa ih obajvljujem :)), a neki dan sam došla s posla i bila toliko gladna, da je definitivno trebalo nešto na brzinu spremiti.


Razmišljala sam o kajgani, a onda sam se sjetila jednog recepta iz časopisa BBC GOOD FOOD, koji sam gledala (omlet sa povrćem) i odlučila napraviti nešto slično.


Na tavi sam zagrijala maslac i stavila povrće (kinesku mješavinu) , prodinstala dok nije malo omekšalo. Jaja sam zamutila, dodala malo soli, mljevenog đumbira, malo mlijeka i prelila preko povrća.

I gotovo.. Bilo je preukusno. Ovaj ručak ću definitivno još puno puta ponoviti.







Broj komentara: 11:

  1. Mmmm..volim jako jaja, kajgana s povrćem savršeno..
    Andreica što te točno zanima, koji sastojak? da se znam orijentirati na što točno misliš? Svježe začine uvijek kupujem u teglicama od žena na tržnici, ribu imaš na Dolcu svih vrsta, isto tako i voće i povrće..a ako trebaš neki lijep komad suđa, ja tu sve živo obilazim od Magma home-a, Butlers u West Gatu, Home sweet home, Bakina škrinjica, Kika, Lesnina, Miller na trgu..tamo sam kupila predivnih komada suđa..u King Kros-u isto tako..eto nekoliko izvora..

    OdgovoriIzbriši
  2. :) ta sam!!! I mene je u zadnje vrijeme spopala ljubav prema istocnjackoj kuhinji, doduse ja sam stigla do Indije, ali ni Kina nije iskljucena nekada u buducnosti. Za sada sam sto se 'kineske' klope tice na stir-fry-u. Ne zivim u Zgu tako da ti tu na zalost ne mogu pomoci, moj izvor je TK Max i Internet. Zacine ili kupujem u samoposluzi ili na putovanjima ili ako je bas stani-pani, narucim na netu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni uopće nije mrsko istraživati nove okuse i mirise ali, možete zamisliti mog Zlatana:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja volim nove kuhinje, jedva čekam ostale postove o kineskoj mješavini...
    P.S. nešta "neobičnih" začina ima u bio&bio, mercatoru, super konzumu i biofarmu. Mnogo više se može naći npr. u nama susjednom Grazu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicna kajgana! I kod mene se u poslednje vreme mnogo eksperimentise a sva sreca pa je moj darling otvoren za sve moguce kombinacije :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam luda za "orjentalnim" kuhinjama. Za mene je to hrana po mjeri i uglavnom tako kuham ili radim neki fusion.

    Što se začina tiče uglavnom ih kupujem u standardnim, Super Konzumu, Intersparu ili Metrou, a odlično je opskrbljen i jedan štand na trešnjevačkom placu.

    OdgovoriIzbriši
  7. jedva čekam ove tvoje receptiće iz woka jer sam si ga baš neki dan kupila :)) svakako moram kupiti tu ledinu mješavinu i probati! omlet je fantastičan!

    OdgovoriIzbriši
  8. u ljubavi prema orjentalnoj hrani bismo se brzo složile :), prijavljujem se u klub i uvijek sam za neko novo isprobavanje. Ovo sa jajima mi se posebno sviđa, volim kajganu koja kod mene završi uvijek sa kojim kmadićem sira i šunkice i to je to. Ovo je sada nešto drugo, odlično !!
    Što se tiče zamrznutih mješavina moram priznati da mene nešto nisu oduševile tako da sam i dalje u potrazi za sastojcima kojima bih mogla isprobati razna jela orjentalne kuhinje.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nemam bas pojma o oijantalnoj kuhinji, ali i u Srbiji se pojavio pre par godina neki kineski mix. Probala sam , i jeste super, a sa jajima, pa to mora da je super-super.

    OdgovoriIzbriši
  10. ¸majka kuhala hrvatska jela sarmu i punjenu papriku??????????

    OdgovoriIzbriši