U fazi sam eksperimentiranja sa istočnjačkom kuhinjom. Wok sam kupila već davno, izvadila iz kutije, stavila u ormar i tamo je stajao. Toliko je težak i velik da mi ga se nije dalo vaditi :) Onda sam odlučila napraviti mjesta vani tako da mi uvijek bude pri ruci ..
U woku treba i znati kuhati, ja se tek učim, tako ako netko ima kakve savjete.. s veseljem ih očekujem :)
Najbrži način kuhanja se zove STIR&FRY, koji omogućuje brzu pripremu jela, a sve namirnice ostaju fine , pune okusa, boje i mirisa. Za ovu tehniku kuhanja, sve namirnice treba pripremiti unaprijed, trebaju biti sitno narezane i stajati pri ruci da se mogu ubaciti brzo u wok. Wok treba prvo dobro zagrijati, pa se onda dodaje ulje. Ulje treba razliti po cijelom woku, pustiti da se zagrije i kuhanje može početi. Hranu je potrebno cijelo vrijeme miješati, najbolje sa drvenim štapićima koji obično dođu u paketu s wokom.
Ovaj put donosim jedan zdrav i krasan recept. Potrebno je:
Ledo ili neka druga mješavina kineskog povrća (ili svježe ako imate pri ruci- sastojci nabrojani ovdje)
Riža- basmati je najbolja
Soja sos
Đumbir u prahu
Sojine klice (ima ih u Intersparu)
Prvo treba skuhati rižu.
Zagrijati wok i dodati ulje. Staviti povrće i miješati cijelo vrijeme cca 4 minute. Začiniti sa đumbirom u prahu prema želji i dodati cca 0,1 dcl soja sosa. Pustiti da se malo ukuha i zgusne (cca 2 minute). Dodati rižu, sojine klice i miješati sve zajedno još cca 1 minutu .
I gotovo :)
Dobar tek.
Namirisala sam:)))
OdgovoriIzbrišiObozavam ovakvu hranu!!!
Wok imam vrlo dugo i često radim kinisko - kako mi to zovemo. Isto ovako povrće, ali rižu pržim posebno s lukom i soja sosom. Pa meso, piletinu ili svinjetinu, isto u woku. Sve u svemu, meni je ovo što predlažeš vrlo fino i to volim.
OdgovoriIzbriši:)) ja pravi mi dzemove u wok-u. Kao prvo nemam vecu serpu, a kao drugo wok super grije (ja imam neki zeljezni ogromni) i dzem je puno brze gotov!
OdgovoriIzbrišimmmm, super! lijepo si opisala najbitnije stvari vezane za kuhanje u woku... i ja sam malo istraživala i uglavnom sam došla do sličnih spoznaja... ne znam jedino jesi li napravila seasoning woka? super brzo i fino jelo! :)
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakva jela i kad sam tek počinjala kuhati wok mi je bio alfa i omega. Odlična je to stvar, samo sve baciš unutra i dobiješ šareno, zdravo i ukusno jelo. :)
OdgovoriIzbrišiŠta da ti kažem, volim ovako pripremljenu hranu, a stir-fry tehniku kuhanja sam primjenivala prije nego sam znala da se tako zove.
OdgovoriIzbrišiDivan ti je rižot i fotografija je tako lijepa i čista, sve djeluje vrlo privlačno.
hvala svima :)
OdgovoriIzbriši@merlose- znaš da sam si ja razmišljala da bi bilo dobro džem miješati unutra :)))
@ josipa- nisam do sad ni znala što je seasoning woka, pa sam si proguglala... :)
@ cosmo- hvala za pohvalu fotke