30.1.11

B&B


Blitva i bulgur.

Blitvu sam počela jesti unazad godinu dana, zašto je prije nisam jela pojma nemam.. Sad mi je na popisu top pet namirnica.

Bulgur sam otkrila od kad svakodnevno surfam divnim food blogovima.. I zaljubila se i u njega :).. Genijalna namirnica koja se doista može kombinirati u razna jela.

I sad sam ih odlučila spojiti..Jednostavno , brzo i preukusno jelo.

Potrebno:

  • Zamrznuta blitva ( puno mi je jednostavnije po zimi sa zamrznutim namirnicama, kupujem od Leda, smrznuta je u briketićima, u ovom slučaju samo za mene upotrebljena 2 briketa)
  • Luk
  • Povtna kocka
  • 0,5 l vode
  • Bulgur- odokativna metoda (cca 1 šaka)
  • Sol, papar
  • Pola žličice maslaca
  • Pinjoli

Narezati luk na sitne kockice i staviti ga na zagrijano ulje. Dinstati cca 2 min. Dodati zamrznute brikete blitve. Dinstati na laganoj vatri cca 5 minuta, dok se blitva ne odmrzne.

Zavrijeti pola litre vode i skuhati povrtnu kocku 5 minuta.

Bulgur oprati i dodati u blitvu, malo prodinstati i zaliti sa povrtnom juhom. Vatru stišati na najslabije i pustiti da se bulgur kuha dok skoro sva tekućina ne ispari (cca 15-tak minuta). Posoliti , popariti i maknuti sa vatre. Umiješati pola žličice maslaca, staviti na tanjur i posuti pinjolima..

Dobar tek!

p.s.
malo podsjeća na ljeto jel da? dobro za razbijanje ovih hladnih dana koji čini mi se traju već stoljećima :)

Broj komentara: 8:

  1. ja sam nedugo otkrila bulgur i zaljubila se :) blitvu ne volim, ali zato obavezno umjesto blitve koristim špinat, nedugo sam objavila na svom blogu nešto slično, špinat s bulgurom, nama se jako dopalo, vjerujem da je i ova kombinacija odlična za one koji vole blitvu

    OdgovoriIzbriši
  2. Već je i vrijeme za dozivanje toplijeg vremena. A do tada dovoljno je probati ovaj divan recept i dobiti energije za još par dana zime :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Blitvu volim ali ne samo ja, naučila sam ih sviju jesti je. E, a sada ih trebam učiti jesti bulgur. Vrlo često ga ubacim u neka jela, kao zamjena riže, oni pojma nemaju ali lijepo sve popapaju. Pa, ne moram im sve pojašnjavati:)
    Probam i ovako!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bulgur jos nisam probala ali moracu...blitvu obozavam. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam veliki ljubitelj bulgura i kombiniram ga sa svim mogućim namirnicama, a sa blitvom nisam još isprobala. Ovo bi mi se jako svidjelo i morati ću jednom probati. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam pretjerano oduševljena blitvom, ali ovo je odlična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo izgleda primamljivo, bulgur volim jer se ne treba dugo kuhati

    OdgovoriIzbriši
  8. zanimljiva kombinacija, izgledom podsjeca na rizot :).
    obozavam blitvu, bulgur volim ali u ovoj kombinaciji ih jos nikad nisam jela!
    predivna mi je tvoja reportaza iz turske, super slike a tekstom sam samo preletjela. vidim da cu se morati vratiti na njega :). ima kod mene na blogu recept za baklavu pa pogledaj ako te zanima, meni je bila prefina.

    OdgovoriIzbriši