9.11.09

Fuži sa zeljem

Jedno od najmrskijih dječijih jela zasigurno su krpice sa zeljem. Ja sam na sami spomen krpica sa zeljem dobivala fraze . I nije bilo teoretske šanse da ih pojedem. Moja mama stvarno nije imala problema sa mnom i mojom prehranom, jedino par jela nikako nije išlo u mene. To su krpice sa zeljem i pizza. Za ne povjerovati, ali pizzu nisam htjela niti primirisati. A krpice sa zeljem niti vidjeti.
Pizzu sam probala tek sa 15 godina i to kad sam bila na moru sa prijateljicom i njezinom mamom koja je za ručak napravila pizzu. Koju ja nisam htjela pojesti. Teta Ljubica mi je lijepo rekla: gle, ovo je za ručak, pa ti vidi. Ili jedi il ostani gladna. I naravno kad sam već bila kritično gladna uzela sam pizzu. I rodila se ljubav. Stvarno mi iz današnje perspektive nije jasno zašto nisam htjela jesti pizzu :)
Krpice sa zeljem nisam probala nikada. Do danas. Za to su krive Tadeja i T, sa bloga IN T&T KITCHEN , koje su zadale KUPUS za temu ovog mjeseca u igri
I tako sam ja razmišljala što bi ja kuhala i već sam imala par recepata u glavi, kad se na vratima ukazala moja draga prijateljica sa domaćim fužima. Taman napravljeni, predivni , svježi...
I onda sam se sjetila tih omraženih krpica sa zeljem. Nazvala mamu, koju je jadnu skoro infarkt udario kad je čula što želim kuhati , ali ipak je dala recept :).
Dakle, potrebno je:
  • 1 glavica svježeg zelenog kupusa;
  • 1 luk;
  • voda ili temeljac od juhe;
  • sol, biber;
  • tjestenina prema želji.

Jelo ne može biti jednostavnije za spremiti. Luk se nareže i poprži na ulju. Doda se kupus isječen na trakice koji se prethodno malo nasoli. Zalijeva se lagano sa vodom ili temeljcem i dinsta dok ne omekša. Malo još popariti i skoro gotovo.

Tjestenina se skuha posebno i doda u zelje.

Skeptično sam stavila na tanjur, poslikala , udahnula i stavila vilicu u usta. I...predivno. Pa ne znam što mi je bilo. Jelo mi je stvarno sjajno, lagano i ukusno .. Nije vragu ono što stariji to pametniji :P

Odoh odmah nazvati mamu :)

Broj komentara: 9:

  1. Nisam inače ljubitelj ove kombinacije i ni sama to nisam kao djete voljela , ali vjerujem da je fino jer se radi o domaćoj tjestenini.

    OdgovoriIzbriši
  2. :))) zasto najmrzih, meni su bas super, krpice sa zeljem, mmmmm. Dodause nisam ja nikakav etalon, meni je sve za jesti super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo jelo sam probala tek "pod stare dane" i odmah se oduševila. Baš kao što ti kažeš lagano i ukusno. :)
    Dala si mi ideju za ručak ovih dana. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja volim krpice sa zeljem! Ne znam zakaj to djeca ne vole. Super receptić.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja ovo volim, odlicno, jos i domaci fuzi....savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krpice sa kupusom su mi omiljeno jelo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja obožavam krpice sa zeljem, ali ja na svinjskoj masti skarameliziram šećer i onda na to stavim zelje da pokupi aromu i zlaćanu boju :)
    Ajde baš mi je drago da su ti se svidjele nakon toliko vremena!
    Ako nitko drugi, mama je došla na svoje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam krpice (flekice) sa zeljem, pravim ih isto samo bez luka. Ovo s fužima zvuči savršeno. Ja ih pravim s domaćim krpicama (flekicama).

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim krpice sa zeljem, to je jedno od prvih jela što sam naučila kuhati. Morat ću probati i verziju s fužima...

    OdgovoriIzbriši