17.12.09

Pikantna juha od čilija i graha




Ljutu hranu obožavamo.. Uglavnom radimo sve sa tortiljama, a u kuharici MEKSIČKA KUHINJA, koju je izdala VEBLE commerce , našla sam recept za ovu pikantnu juhicu /glavno jelo.

S meksičkom sam se susrela prvi puta prije par godina i to je bila ljubav na prvi pogled. Uglavnom je glavni kuhar moj muž kad se rade tortilje, a ja u zadnje vrijeme više eksperimentiram sa rižom, juhicama i sl.

Ljubav je postala tako jaka, da uglavnom i svu ostalu hranu sada volim malo žešće zaljutiti. Kupovanje raznih čili papričica, začina, peperoncina i sl. mi je postala prava opsesija i gdje god idem samo gledam meksičke začine ili tražim svježe papričice. I stvarno mogu podnijeti dobru količinu ljutog. E sad, da dođem u Meksiko, ne znam jel bi to preživila :)). Bila je moja prijateljica tamo i kaže da je to teško opisati o kakvoj se ljutini radi.. nadam se da ću jednog dana imati priliku probati meksičku u samom Meksiku :).

Za ovu juhicu potrebno je:

  • ulje
  • luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 2 čajne žlice ljute mljevene paprike
  • 1 crvena ili zelena čili papričica očišćena od sjemenki i sitno narezana
  • meso ( u original receptu ide mljevena govedina, ja sam stavila junetinu narezanu na kockice)
  • sjeckane rajčice (ja sam koristila ono jedno pakiranje od 280 g)
  • pola litre juhe od povrća ili kokošje u original receptu , ja nisam imala, stavila sam govedsku i bilo je isto dobro
  • pola litre pasirane rajčice
  • lovorov list
  • 2 dcl pive
  • papar
  • konzerva crvenog graha i konzerva kukuruza
Luk i češnjak popržiti na ulju dok ne postane blago proziran. Dodati kumin, mljevenu papriku i čili papriku. Prodinstati na jakoj vatri cca 1 minutu i cijelo vrijeme miješati. Dodati meso i dinsti. Zatim zaliti sa sjeckanim rajčicama, pasiranom rajčicom, dodati origano, lovorov list , pivo i papar prema ukusu. Promiješati i pustiti da zavrije. Kuhati 35 minuta na laganoj vatri. Ako bude pregusto dodavati vode. Nakon toga dodati crveni grah i kukuruz i kuhati još 15 minuta.

Obavezno popiti pivo uz ovo jelo! Živjeli!

Broj komentara: 10:

  1. I u mene bi ovo odlično prošlo. Moja djeca su se zaljubila u ljutu hranu, tatica im baš i nije oduševljen... on se boji, ali polako i njega učimo na malo ljuće!
    Odlično juha!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super juha! Volim ljuto i ono što radim doma i što jedem kod nas u meksičkim restoranima mi je ok. No bila sam u Chicagu i rodbina me odvede na meksičku večeru. Suze sa ronila, prestrašno nešto. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino, fino, pravo zimsko jelo, dobro bi ugrejalo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo bi mi se sigurno svidjelo, na fotki izgleda tak da bi najradije zgrabila žlicu i pogrebla ekran ;), a volim ljuto ( obično me gledaju u čudu kad maltene ko kikiriki smažem pol teglice ljutih feferona :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja obožavam meksičku kuhinji i volim sve zaljutiti. Šta da ti kažem Mex cantina mi je postala kućni restoran. :) Ova juha bi mi se 100% svidjela i rado ću je isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim pikantna jela, a naročito pikantne juhe. Ovo izgleda tako DOBRO...

    OdgovoriIzbriši
  7. Uf sto si ovo dobro napravila,mnogo lepo izgleda!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo moram pod obavezno probati, obozavam ljuto i meksicku kuhinju:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fino, volim chilli..prije sam to puno češće kuhala, jer muž mi to obožava, od tortilla,do takosa,buritosa itd...ali sad manje kuham to zbog klinaca ,oni ne bi smjeli jako začinjeno..Ova tvoja juhica je odlična, baš za ugrijati se!

    OdgovoriIzbriši