18.4.10

Souffle od čokolade / Sretan ti rođendan !

16.4. mojem malom blogu je bio 1. rođendan. Blogiranje sam započela iz čiste ljubavi prema hrani i kuhanju. U ovih godinu dana upoznala sam puno blogoprijateljica i uključila se u igre. Blog mi je kao i većini vas, mjesto za opuštanje i nadam se još duuuuuuugoom druženju i zabavljanju, ne samo uz recepte, jer čitajući postove od vas drage blogerice i blogeri vidim da se radi redom o sjajnim ljudima sa sjajnim razmišljanjima. Ima tu svega, i politike i smijeha :)). Ali najvažnije uvijek dobre hrane.

Za rođendan počastila smo se sa jednim izrazito kaloričnim desertom, ali to je i jedini kolač koji blog zaslužuje za svoj rođendan :)





Recept je iz časopisa SENSA, SRETNA HRANA. Ja sam dodala jedan svoj mali dodatak, višnje.

  • 125 g tamne čokolade (ja sam stavila belgijsku )
  • 10 dag smeđeg šećera
  • 10 dag maslaca + malo za mazanje kalupa
  • 2 jaja + 2 žumanjka
  • 10 dag oštrog brašna
  • Malo višanja
  • Limunov sok

Kalupe namazati maslacem. Pećnicu zagrijati na 180 C.

Višnje , žicu šećera i malo limunovog soka dinstati na malo jačoj vatri dok se lagano ne pretvori u neku vrstu džema. Staviti na dno kalupa, koji prethodno namastimo sa maslacem (ja sam koristila male kalupe za souffle ) od ove količine sam dobila 3 kom.

Na pari otopiti maslac i čokoladu. Miskerom izmješati jaja, žumanjke i šećer dok ne posvjetle. U tu smjesu lagano rukom umiješati brašno i na kraju dodati otopljenu čokoladu i maslac.

Staviti u kalupe preko višanja i peči 10tak minuta. Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi. Proći nožem oko kalupa, na kalp staviti tanjur za posluživanje i okrenuti ga naopčake da souffle izađe van. Poslužiti dok je još mlako...

Već sam isprobavala raditi slične kolačiće, ali ovaj je dragi moji čista fantazija.

Zdravi i sretni bili i još sto godina se čitali!:)


17.4.10

Tako lijepa a tako blizu............ :))))))

To je slogan naše zemlje.. Nebi sad ulazila u dubioze kako se treba nešto reklamirati, ne radim u marketingu. Znam jedino da moderan marketing traži da se sa kampanjama izazove neka emocija, zainteresiranost.. Naši spotovi su već godinama dno dna. Izazivaju jedino mučninu i povraćanje. Zadnji je izazvao veću buru od problema nezaposlenosti. Sjajno se na to osvrnula Selma u svom postu.

Sjetila sam se jedne kampanje koju gledam na sajmovima turizma već 2 godine, i sad bez obzira tko kako zagovara promoviranje, sa ili bez golotinje, guze, što god.. zamislite što bi naši političari rekli na ovo he he :))))))))))))))

7.4.10

Stari kolač u novom ruhu

Stiglo nama napokon proljeće. Ja volim proljeće, ali uvijek me ubije nekakav umor i stvarno koliko god se trudim sa spavanjem i vitaminima, pola dana hodom kao mali zombie naokolo sa poluotvorenim očima. Srećom nemam još i problema sa nekim većim alergijama :)).
Proljeće mi je uvijek i doba kad me ulovi totalna huja pospremanja i preuređivanja. Prvo sam morala, ali ono hitno morala rješiti neke prazne zidove koji su me izrazito nervirali, pa sam kupila tapete. Muž ih je zalijepio, ali mi je rekao da ću si ih kada dođe vrijeme morati sama odlijepiti :))). Onda sam išla kupiti ogledalo. Pa se popela na aspolutno svaki ormar i brisala prašinu iz svih kutaka. Pa izribala balkon, pa kupaonu... Pa prozore.........
E nakon takvih napora čovjek se mora počastiti sa nečim slatkim.. Kako je proljeće vrijeme preuređivanja, ja sam odlučila malo preurediti već isprobani recept.. Zapravo samo njegovu kremu :).

Odlučila sam tu prefinu kremu zamotati u roladu.

Tijesto se radi :


  • 5 jaja

  • 5 žlica šećera

  • 5 žlica brašna

  • 5 žlica vruće vode

  • 1 žlica ulja

  • pola praška za pecivo

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Brašno i prašak za pecivo zajedno pomiještati, pa dodavati jednu po jednu žlicu i nakon svakog dodvanja fino izmiksati. Dodati jednu žlicu ulja i na kraju 5 žlica vruće vode. Nakon miksanja zdjelu dobro par puta lupiti o stol, tako da izađe sav zrak van (dok ne prestanu izlaziti mjehurići).

Četvrtasti kalup za pečenje obložiti masnim papirom. Izliti tijesto i peći cca 40tak minuta na 175 C.

Kada je gotovo izvaditi iz pećnice i zarolati tijesto zajedno sa papirom u roladu i pustiti da se ohladi.

Krema:


  • 200 g tamne čokolade (ja sam stavila Dorinu za kuhanje)
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 28 g margarina
  • višnje ili drugo voće

Čokoladu natrgati u staviti u zdjelu. Na štednjaku zagrijati vrhnje i margarin do vrenja i preliti preko čokolade, pa ostaviti 5 minuta. Nakon 5 minuta pjenjačom izmiješati dobro čokoladu i vrhnje dok ne postane jednolična masa. Kad se ohladi lagano umiješati višnje.

Odmotati tijesto iz papira, premazati sa kremom i opet zarolati u roladu. Ostaviti da se ohladi pa rezati na šnitice.


Sretno Vam proljeće !!

Andrea





 

5.4.10

Napokon...........stroganoff :)



Evo i mene nakon 100 godina.

Kao prvo sretan Uskrs svima koji slave..

Prekjuučer mi je bio prvi slobodan dan nakon 20 dana rada u komadu. To je jedna dobra vijest.

Druga dobra vijest da je tata napokon operiran....... Nakon borbe sa hrvatskim zdravstvenim sustavom i stalnog prijavljivanja i odjavljivanja iz bolnice , tata je napokon dobio pacemaker.. I sad svi možemo napokon mirno spavati.

Na sreću, evo do sada nismo imali puno doticaja sa bolnicama i doktorima. Ne želim spominjati imena bolnica, ali u prvoj smo imali neugodno iskustvo i sa doktorima i sa općenitim uvjetima. Tamo su ga poslali doma, čovjeka čije srce kuca ispod 30 puta u minuti, i naručili za pregled tek 25.4. Čudnovatim spletom okolnosti , nekim dodirom više sile ili čega već, otvorila mi se mogućnost da ga prebacim u drugu zagrebačku bolnicu. Druga bolnica, druga priča... Sjajni doktori, sjajni uvjeti.. I čovjek je operiran.. Ne želim se više vraćati na tu priču i uznemiravati i analizirati zdravstveni sustav.. Uglavnom nadam se da nam bolnice neće trebati neko vrijeme. A ako i hoće, barem sada znam gdje ići :)))
Sve to zalužilo je da se počastimo sa jedinim finim ručkom. Odlučila sam se za stroganoff. Kupila sam paket Maturo mesa, koji je već izrezan za Stroganoff. Dakle potrebno nam je:


  • Goveđi file narezan na kockice

  • Malo luka

  • Malo ulja i maslaca

  • Šampinjoni narezani na trakice

  • Kiseli krastavci

  • Malo senfa (1 žličica)

  •  Vrhnje za kuhanje, 2 dcl

  • Soli i papra
Ulje i maslac zagrijati u tavi . Kada se zagrije naglo prepržiti kockice goveđeg fileta. Kad se preprže kockice izvaditi van iz ulja i staviti sa strane.

Na toj istoj mješavni ulja i maslaca prepžiti luk dok ne požuti. Dodati šampinjone , posoliti , popapriti, te zaliti sa malo vode ili temeljca (ja sam kuhala i juhu pa sam zalijevala sa juhom). Pržiti dok šampinjoni ne budu gotovi.

Vratiti meso u tavu , staviti žlicu senfa i ako netko zna.. flambirati :)). Ja sam se već iskušala kad sam radila paštu s biftekom. Ovaj put je bilo već uspješnije i lakše.. Još malo i biti ću kao Stevo Karapandža he he :).

Nakon što flambirate ili ne.. zaliti sa 2 dcl vrhnja za kuhanje i pustiti da se još sve malo prodinsta. Na kraju dodati kisele krastavce narezane na trakice , sve zajedno još malo prodinstati i gotovo :).

Poslužiti uz rižu.

Pozdrav,

Andrea